iObčanka

iObčanka Zdroj: Pavel Beneš

Kontrola mobilu, pane!

Dnešní geeci, kteří se už bez internetu v krajině třísel či vaječníků neobejdou, ono povznášející čtivo nemohou pamatovat, ale my starší, pro které mobilní telefon představovala telefonní budka na korbě multikáry, víme své.


V plastu vypálený lev střežil státní tajemství uvnitř ukrytá, která získat bdělý imperialista kdekoli mezi Domažlicemi a Atlantikem, rozpoutal by třetí a pak i čtvrtou a pátou světovou, zatímco majitel prozrazené občanky by si to odseděl mezi nejtěžšími zločinci (mj. Havel, Jirous, Stárek a spousta Nováků).


Státem hlídané informace o zaměstnáních, pobytech trvalých i přechodných, o příbuzenstvu před i za oponou (kde nikdo nesměl hrát, nebo nebudou hrát), o portrétu povinně odpovídajícímu skutečnosti (běda, ostříhal-li se mánička, a dvakrát běda, byla-li mánička přistižena s portrétem se slušivou frizůrou, to jí pak byla kadeř přistřižena něžným policejním bradýřem), o schopnosti bránit vlast, o vzdělaní či svéprávnosti, vše v zájmu veřejné bezpečnosti.


A "tehdejší občankou" dneška je (především, ale i mimo jiné) iPhone, jehož prodej – tehdy ještě jen na americkém trhu – byl zahájen přesně před pěti lety (29. června 2007) a který se vzápětí stal vedle kondomu, zippa a svazečku bankovek standardní součásti kapsy kdejakého pubescenta.


Z něj se poctivý nálezce dozví jak se nejen majitel jmenuje (Mail, Facebook) a jak vypadá (Photo), ale i kde bydlí (AddressBook), s kým se stýká (Facebook) a kde (iCal), stav konta (PayPal), základní potřeby (eBay, Aukro), kam rád chodí (Foursquare), a spoustu dalších informací, z jejichž znalosti by se imperialistovi zatočila palice. Být dneska tehdy, zastavovali by nás esenbáci s výzvou „Kontrola mobilu!“ a tak jako tehdy by jeden četl a druhý zapisoval, však si je pamatujete, Vencu s Bohoušem.


Tehdejší míra informací o každém z nás byla daná nevírou režimu v soukromí jedince. Dnešní víra ve svobodu dospěla přes všechen strach o cokoli osobního do stavu, kdy jsme ochotní svěřit tomu krámu kdejakou pikanterii, od bokovky přes všechny starosti až po přístup k účtům. A co víc – krom dat mu svěřujeme i sebe sama: pro image je i nefunkční iPhone lepší než fungující plastová Nokia.


A to všechno za pět let.