Bla bla bla

Bla bla bla Zdroj: Archív

10 nejhloupějších vět


Nechci spekulovat. Tuto větu vytahuje většina expertů a politiků ve chvíli, kdy po nich žádáte názor. „Neznamená totiž nic jiného než strach myslet,“ výstižně napsal Vladimír Just ve svém vynikajícím Slovníku floskulí. Jakmile uslyšíte někoho říkat: Nechci spekulovat, buďte si jisti, že si nemyslí nic.

 

Volby dopadly, jak dopadly. Ve sportovní verzi: Zápas dopadl, jak dopadl. Tuto větu používají lidé, kteří nemají odvahu přiznat, že prohráli. Nejčastěji jsou to předsedové politických stran a reprezentační trenéři. Kromě toho nic na světě nemůže dopadnout jinak, než to dopadlo.

 

Fotbalisti zavřeli kritikům hubu. Autorem výroku je hokejový reprezentant Voráček, který takto komentoval postup Česka do čtvrtfinále mistrovství Evropy. O něco mírněji, ale ve stejném duchu promluvil i tenisový reprezentant Berdych. Blahopřeju jim k nejhloupějšímu výroku roku a očekávám, že mně Berdych zavře hubu vítězstvím ve Wimbledonu.

 

Nechci být rasista, ale ... Znamená to pravý opak. V mírnější verzi Nechci vám skákat do řeči, což je věta, kterou se skáká do řeči.

 

Informace mám jen z médií. V překladu: Vím všechno, ale jsem líný to komentovat. Také se tím naznačuje, že vyvolení mají ještě jiné, zpravidla lepší informace, které jsou ovšem tajné.

 

V tuto chvíli dohoda platí. V tuto chvíli je alibistická pojistka. Znamená, že už za minutu platit nemusí. Lze výborně kombinovat, například V tuto chvíli mám informace jen z médií nebo V tuto chvíli nechci spekulovat.

 

Budu chtít navrhovat. Když chci něco udělat, tak to udělám. Když si nejsem jist, tak to chci navrhnout. Když něco vůbec nemyslím vážně, tak to někdy v budoucnu budu chtít.

 

Případ byl medializován. Podobně jako spekulace je medializovat sprosté slovo. Ve skutečnosti to znamená, že se něco nepodařilo utajit. Jeden z příkladů přehnané korektnosti, jež velí, že téměř o všem je taktní mlčet, protože jinak jste hulvát.

 

Kdo chce, ten to vidí. Vyjádření frustrace z toho, že dělám něco, co není vid+t, případně nedělám nic.

 

Odmítám atmosféru zmaru. Příklad dětského vidění světa, který pronikl mezi dospělé. Nějaká atmosféra buď je, nebo není, o čemž můžeme diskutovat. Rozhodně se nedá odmítnout, podobně jako nelze odmítnout špatné počasí.