Byl to gól? Rozhodčí podle dostupných záběrů upřeli Ukrajině regulérní gól

Byl to gól? Rozhodčí podle dostupných záběrů upřeli Ukrajině regulérní gól Zdroj: Repro youtube, koláž iSport.cz

Když chcete přesnost, neangažujte lidi

Ukrajina se po včerejšku může zahalit hlouběji do protizápadní paranoie. Anglie přes ni postoupila do čtvrtfinále ME v kopané. A to kvůli gólu, který Ukrajina sice dala, míč při něm přešel brankovou čáru, ale nikdo ho neviděl.

Tedy asi takhle. Viděli ho všichni hráči Ukrajiny (kteří se k tomu hlásili), pár hráčů Anglie (kteří se k tomu rozhodně nehlásili), ale nevidělo ho těch asi 150 rozhodčích, nebo kolik jich je na mistrovství, na hřišti. Aby bylo jasno, vtip je v tom, že to byla právě Anglie, kvůli které je na šampionátu tolik rozhodčích.

 

Videozáznam neuznaného gólu Ukrajiny:

 

Bylo mistrovství světa ve fotbale v roce 2010, Anglie dotahovala náskok svého odvěkého rivala z Německa, když Frank Lampard dal gól na 2:2, který nebyl uznán. Míč byl přitom asi metr za brankovou čárou. Nadávali tehdy všichni a odpovědné fotbalové orgány, tedy FIFA a UEFA rozhodly, že aby se podobným incidentům zamezilo, budou na tomto mistrovství Evropy speciální brankoví rozhodčí.

 

Neuznaný gól Franka Lamparda z roku 2010:

 

Takový brankový rozhodčí je něco jako muž s činely nebo tympány v orchestru. Dlouhé desítky minut stojí a čumí, nic nedělá, ale pak přijde jeho chvíle, kterou musí trefit naprosto přesně. Brankoví rozhodčí na šampionátu sice reálně můžou upozorňovat na sporné situace, které vidí, většinou to ale stejně nedělají.

 

Jejich jedinou starostí je koukat, jestli míč přešel brankovou čáru. Řekli byste, že je to něco, co by zvládl orangutan po několika týdnech intenzívního tréninku. Není to tak. To jediné a hlavní, kvůli čemu tam brankový rozhodčí je, prostě neproběhlo. Toho chlapa by měli poslat okamžitě domů, nechat ho zaplatit hotel, letenky a všechny náklady- je naprosto k ničemu i při naprostém minimu práce, kterou měl odvést.

 

Nicméně, k něčemu snad bylo tohle vystoupení maďarského rozhodčího Viktora Kassaie a jeho asistentů dobré. Snad už konečně někomu dojde, že ve fotbale, stejně jako kdekoli jinde, prostě musí být videorozhodčí.

 

Luděk Staněk na Twitteru: