Co s námi asi bude?

Co s námi asi bude? Zdroj: Profimedia.cz

Co bude s Řeckem po nedělních volbách? Nic

Oči Evropy se upínají k opakovaným parlamentním volbám v Řecku. Čeká se odpověď na otázku, zda vládu splácají síly, které budou ještě nějakou dobu marně pokračovat v dohodnutých úsporách, nebo se jim to stejně jako v květnu zase nepodaří.

O vítězství se střetnou pravicová Nová demokracie a Koalice radikální levice (Syriza). Průzkumy oběma stranám přisuzují kolem 25 procent hlasů. Podle Reuters v průměru vede Syriza s 25,2 procenta, Nová demokracie ztrácí tři desetinky procenta. Počty hlasů budou sice těsné, ale počet křesel v třísetčlenném parlamentu nikoliv. Vítěz získá prémii 50 mandátů. O to se hlavně hraje.

Potíž je, že volby asi dopadnou stejně problematicky jako v květnu. Tedy že žádná ze stran nebude mít dostatečnou sílu složit vládní koalici takovou, aby aspoň trošku naplnila svůj program. Přitom se teď zdá, že od výsledků řeckých voleb se odvine setrvání země v eurozóně a vůbec další pokračování eura.

Čtyři a půl scénáře

Jaké jsou tedy možné scénáře?

 A Zvítězí Nová demokracie a spolu se socialistickou stranou Pasok, která skončí třetí, se budou snažit ještě někoho vzít do koalice, aby vytvořili vládu, která bude pokračovat ve škrtech. To bude vzhledem k nízké podpoře „proeuro“ stran velmi těžké.

B Zvítězí Syriza a přesvědčí zbylé levicové strany, které budou mít v parlamentu celkově převahu, aby podpořily její plán odmítnutí úspor a zároveň s ní šly do vlády, což se nepodařilo už v květnu. Pasok ovšem deklaruje podporu dohodnutému programu úspor a komunisté odmítají svou účast ve vládě, takže to bude velmi těžké.

C Syriza buď zvítězí a nepodaří se jí protlačit scénář B, nebo bude pod velkým tlakem, že kvůli ní Řecko zbankrotuje – v červnu či červenci totiž vládě údajně dojdou peníze a bez pokračování v úsporách už z Bruselu prý nic nedostane. Strana se zlomí, změkčí rétoriku a přistoupí na širokou koalici. Za ústupky odmává další jakobyúspory. Vzhledem k tomu, že popularita strany stojí na odmítání Bruselu, bude to velmi těžké.

D Stejná situace, ale dojde k dohodě na technokratické vládě.

Jisté je jen to, že si další volby už Řecko nemůže dovolit. Kdyby nedošlo k dohodě na žádné vládě, může se snadno propadnout do chaosu, či dokonce občanské války. Pravděpodobné však je, že tohle nikdo (kromě neonacistického Zlatého úsvitu a možná komunistů) riskovat nebude a splácaná kočkopsí vláda vznikne. Zároveň Brusel opět zmírní podmínky pomoci, samozřejmě s pomocí vzletných slov o nové naději, mimořádné situaci a tak dále. Nezmění se nic.

Výsledkem nedělních řeckých voleb tedy bude další drahé nakoupení času k oddálení řešení. Aspoň na dobu, až bude po turistické sezóně.