Úvodník

Úvodník Zdroj: Archív

Budu lepším člověkem. A stačí mi na to 33 hodin denně

Rozhodl jsem se, že budu lepším člověkem. Okamžitě skoncuju s konzumním způsobem života a s huntováním zdraví. Musím myslet na druhé, na rodinu a na své okolí. Na první místo budu klást to, co má hlubší smysl. Poslechnu rady lékařů a odborníků.

 

Pro začátek jsem si sestavil časový harmonogram svého nového dne:


SPÁNEK: 8 HODIN

Kdo zanedbává spánek, hazarduje se zdravím, říká můj lékař. Takže konec s ponocováním a doháněním restů po půlnoci.


PRÁCE: 10 HODIN

Práci a soukromý život je potřeba oddělit. Snad na to bude deset hodin stačit.


CESTA DO PRÁCE A Z PRÁCE: 1 HODINA 58 MINUT

Protože mi záleží na svém okolí, uposlechnu Iniciativu pro lepší život v Praze a přesvědčím se, že „cesta do zaměstnání se může změnit z čekání v dopravní zácpě na příjemný zážitek“. Nebudu půl hodiny popojíždět v koloně, ale na kole urazím 18 kilometrů do práce za 59 minut (podle plánovače tras na internetu). Tím navíc prospěju životnímu prostředí. Alternativou je ještě cesta pěšky, ta ovšem trvá dvě hodiny a 12 minut jedním směrem. To ještě musím zkonzultovat se svým kardiologem.


SPRCHA PO CESTÁCH NA KOLE: 30 MINUT

Naštěstí jsme pokrokové vydavatelství, takže máme v práci sprchy. Problém s kolárnou a sušárnou propoceného cyklistického oblečení ještě nadnesu na nejbližší poradě vedení.


ANGAŽOVÁNÍ V MÍSTĚ BYDLIŠTĚ: 30 MINUT

Rozhodně nechci mít pověst manažera, který se nezajímá o občanské dění. Intenzívně se zapojím do práce v okolí svého bydliště: budu chodit na brigády na dětské hřiště a pomůžu s organizováním akce Stop kamiónové dopravě!


UČENÍ CIZÍCH JAZYKŮ: 1 HODINA

Nestačí jen být dobrý, rád bych byl člověkem vícekrát. K tomu je učení cizích jazyků ideální. Ve starém životě jsem kvůli zlepšování angličtiny poslouchal v autě BBC, ale to už na kole v pražské dopravě nepůjde.


OPRAVDOVÍ KAMARÁDI: 2 HODINY

Až budu na smrtelné posteli, nechci litovat toho, že jsem zanedbával opravdové kamarády. Teď musím dohnat, co jsem léta zameškával.


ČETBA KVALITNÍ LITERATURY: 1 HODINA 30 MINUT

Všichni víme, že četba zlepšuje slovní zásobu, vyjadřování, rozhled a zabraňuje tuposti. Hodina a půl každý den je minimum.


SPRÁVNÁ VÝŽIVA: 2 HODINY 30 MINUT

V práci nám zařídili odborníky na zdravou výživu. Musím pravidelně snídat, svačit, obědvat a večeřet, jinak si koleduju o infarkt. Důležité je si jídlo vychutnávat a nespěchat při tom, což zabere dost času stejně jako nákup těch správných potravin.


REKREAČNÍ SPORT: 1 HODINA

Sportovat rozhodně nestačí jednou nebo dvakrát týdně, jak mě ubezpečil lékař. Trochu si pomůžu ježděním do práce na kole, ale je potřeba myslet i na další části těla.


RODINA A DĚTI: 3 HODINY

Jenom největší buran přijde z práce domů a pustí si fotbal. Citlivý muž vyslechne ženu a její starosti a pak se věnuje výchově dětí. Kdysi jsem si bláhově myslel, že je stačí vzít všechny na výlet, ale psycholog mě vyvedl z omylu. Aspoň chvilka je potřeba na každé dítě zvlášť, aby mezi námi vzniklo pouto. Nemusím ani zdůrazňovat, že děti je potřeba naučit plavat, lyžovat, jezdit na kole, hrát tenis, číst a zajímat se o umění. Upozornění: Děti z Bullerbynu nelze započítat do kategorie „četba“.


PŘEHLED O DĚNÍ: 45 MINUT

Pokud nechci vypadat jako Marťan, musím sledovat zprávy.

 

Zatím mi můj nový den vychází na 32 hodin a 45 minut. Když jsem to říkal svým rádcům, shovívavě se usmáli a říkali, že to je typická výmluva. Že jsem alibista. A že kdybych opravdu chtěl, dokážu to. Tak jsem se aspoň přihlásil do kursu Jak lépe hospodařit s časem, ale zatím jediným výsledkem je, že celkový čas kvůli tomu narostl na 33 hodin a tři minuty.