Karolína Peake

Karolína Peake Zdroj: Handrejch Jan / Právo / Profimedia.cz

Karolína Peake: z guru ke světici a zase zpátky?

Tak máme v politice další pohádkový příběh, téměř novou Babičku: Karolína Peake, roky pravá ruka Víta Bárty a jeden z původních guru Věcí veřejných, tedy něco jako jeden z hlavních mešuge, zachrání vládu před Vítem Bártou. Gott s námi!

 

Člověk se nestačí divit: i Miroslavu Kalouskovi trvala reinkarnace z Belzebuba ve falešného svatého několik měsíců a i poté radši maskuje svou politicky závadnější minulost Karlem Schwarzenbergem. Peake to celé stihla za týden, v podstatě Boží čas. A nemaskuje se nikým. 

 

A s ní i ostatní přeběhlíci, které si coby bezpečnou opěrku vládě „umí představit“ i bez založení jejich nového poslaneckého klubu předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová z ODS. Což je vlastně úplně jedno: Němcová si umí představit spoustu odvážných věcí, dlouho třeba i sebe samu jako prezidentku země. 

 

Ano, vím: Peake je lepší než Bárta. Problém je, že každý je lepší než Bárta. Nastavit jako laťku politické i osobní příčetnosti Bártu znamená položit si ji při skoku vysokém na podlahu a pak o ni při pokusu o přeskočení ještě zakopnout. Všichni víme, že superguru splňuje většinu charakteristiky psychopatů.

 

Peake samozřejmě není svatá, spíš je ambiciózní; dlouho se snažila spoluřídit a v budoucnu snad i řídit VV, jenže po čase pochopila, že VV bude vždy řídit – volební referendum nereferendum - pouze jediný člověk, a že teď nemyslím Radka Johna! VV jsou prostě navždy Vít Bárta a Vít Bárta jsou prostě navždy VV.

 

I Peake ale umí být bártovsky nevyzpytatelná a záludná. Čtyři roky to dokazovala i na Praze 1, před sněmovními volbami v roce 2010 čtyři roky pokusné laboratoři VV. Bártova banda zde hrála s hlasy voličů fotbal plný tak obludných faulů a navíc i bez sudího, že to bylo moc i na jednu z nejobludnějších městských radnic.

 

A zvlášť Peake. Nikdy nezapomenu, jak mi před časem v kavárně s naprosto vážnou tváří vysvětlovala, proč hlasovala pro odvolání celkem slušného starosty Prahy 1 Petra Hejmy a instalaci gaunera Filipa Dvořáka: prý aby lidi viděli, jak špatně může být a znovu volili VV. Samozřejmě že nevolili, nejsou blbci. Jen se těším, až to samé Peake začne znovu zkoušet i ve vládě.

 

A s ní logicky i ostatní Bártovy ovečky, nyní mediální hrdinové. Kdyby tito lidé chtěli k Peake přeběhnout ze skutečně ušlechtilých pohnutek, řekněme třeba že se nechtějí úplně zbláznit z Bárty, učinili by tak hned a nerozmýšleli by se týden. Slibovali přece na své svědomí, ne?

 

Takhle to vypadá, jako když čekají pouze na to, jestli jim Peake dorovná poslanecký plat víc než bankéř Bárta. Což mě bohužel nemůže naplňovat optimismem, ani nasadím-li si na oči troje růžové brýle a místo Peake uvidím třeba Kristýnu Kočí v podprsence.