Vlčnovská jízda králů

Vlčnovská jízda králů Zdroj: Jan Karásek / MF Dnes / Profimedia.cz

Česko, poťouchlý ráj UNESCO

Jako poslední dobou stále častěji byly i úterní večerní Události na ČT festivalem zpráv, na něž se dá dívat, jen když spíte. A zvlášť poté, co veřejnoprávní televize začala i z hlavního zpravodajství dělat laciné televarieté a dokonce angažovala vlastního podkrkonošského zpravodaje.

 

Na jednu úterní zprávu přesto nezapomenu: ve Strání, dědině na česko-slovenské hranici, si na den masopustu zase přihnuli trochu víc kořalky, oblékli šaty dávných předků a napadlo je, že si i jejich rituální šavlový tanec fašank – asi nejlíp ho lze popsat jako folklórní výmluvu ztřískat se i v pracovní den - zaslouží zapsat na seznam UNESCO, když už může být dědictvím i něco jako vlčnovská Jízda králů.

 

Svým způsobem své krojované spoluobčany mluvící řečí, jíž stěží rozumím i po lahvi moravské pálenky, chápu: když už jsme UNESCO obohatili jízdou legračně oblečeného chlapce na koni, proč neskórovat i tancem podobně legračně oblečených dospělých mužů? Pořád lepší, než zkoušet zapsat tržnici v Hatích.

 

Oběma moravským vesnicím, na nichž se nejdřív zle pomstilo čtyřicet let komunismu a poté i dvacet let postkomunistické svobody, takže jde o skutečné dědictví, jde stejně o to samé: přilákat vždy zírající japonské turisty, kteří při pohledu na lidi ve starém oblečení zapomenou na lakotu a pustí nějakou tu korunu, když už se místní tak snaží. Jinak totiž na Moravu skoro nikdo nejezdí.

 

Vlastně mě napadá: kde je sakra vševěd Tomio Okamura? Vždyť může vše natočit sám a prodávat Japoncům moravský folklór přes web. Řekněme něco podobně geniálního jako nápad s plyšáky fotícími se na Karlově mostě. Možná by se mohl vlčnovským králem stát i sám, když už o sobě tak rád říká, že je šikmooký Moravák.

 

 

Jen mě napadá, že když mají tolik skvělých námětů pro UNESCO na Moravě, měli bychom se svými klenoty přispět i my, Češi. Ani my se nemáme za co stydět. Například jen kousek od domu v Holešovicích, kde bydlím, je zřejmě největší bordel v Evropě. Svůj dávný rituál zde sice předvádějí spíš dívky, ale i ony mají velmi specifické kroje. Byť samozřejmě uznávám, že výrazně střídmější než na Moravě.

 

Doufejme jen, že se příznivě vyjádří i etnografové. Pozitivní verdikt totiž dávno vynesli zahraniční turisté: večer jich tady potkáte víc než za rok na celé Moravě - UNESCO neUNESCO. Nevykládejte si to nijak šovinisticky: nemám nic proti moravskému folklóru, ostatně doma se nás spousta převléká do mnohem horších věcí než staré sukně. Jen bychom zoufalou touhu přilákat turisty neměli maskovat národním dědictvím.