Porod

Porod Zdroj: Profimedia.cz

Domácí porod není odpovědí na nemocniční komisnost a odcizenost!

Napsalo mi hodně i docela rozumných a slušně argumentujících lidí, že porod v české porodnici je někdy úplný horor, a že ty, které chtějí rodit doma, proto částečně chápou. To je ovšem logická chyba.

Jak ukazují výzkumy skutečně velkých desetitisícových populací v Evropě i v Americe, přináší domácí porod oproti porodu v porodnici výrazně vyšší rizika pro novorozence i pro matku. Proto z pohledu zdravého rozumu končí jakákoliv přípustnost záměrného domácího porodu, riskovat život dítěte je neodpustitelné.

 

Všechny argumenty o odcizeném, komisním a fabrickém prostředí i přístupu v porodnicích jsou však mimořádně alarmující, protože je v zájmu matky i dítěte, aby sám průběh porodu byl co nejhladší a co nejintimnější. Pro poporodní psychiku matky a první formování vztahu k novorozeněti je nejlepší, když porod proběhne mezi pomáhajícími „staršími ženskými členkami rodu“, jak je hominidům vrozeno přírodou (v moderní realitě s dulou), a třeba i manželem, psychologem či sestrou nebo matkou.

 

 

Pro první zkušenost dítěte se světem po průchodu děložním hrdlem by také neměla být pro jeho další zdárný vývoj tak šokující jako porod do světel intenzívních chirurgických lamp na nemocničním sále. Takže — všichni zastánci myšlenky, že porod má být výsostně intimní privátní záležitostí, mají naprostou pravdu.

 

Odpovědí na tento požadavek však není porod doma, ale maximální tlak na zřizování „porodnic s lidskou tváří“. To je zařízení, kde je velký porodní sál s několika lůžky vybavený veškerými přístroji pro případ, že porod neprobíhá fyziologicky, a kolem něj jsou dokola, jen jedněmi dveřmi oddělené a pár metrů vzdálené, pokojíky s normální postelí pro fyziologicky rodící rodičku, kde je přítmí, vedle rodičky sedí dula a pomáhá dítěti na svět a v rohu je skrčený, ale — aby v porodních bolestech nebyla sama — manželku za ruku držící manžel, otec dítěte.

 

A občas nakoukne porodník, případně přiveze pojízdný stoleček s diagnostickou technikou a proměří, že nic nedrhne. Vzhledem k důležitosti porodu bude většina rodičů ochotna za podobný nadstandard s chutí připlatit. A všichni budou spokojeni.

 

Alternativa komisnosti porodnic prostě není porod doma, ale útulné a intimní porodní pokojíky ve veškerou technikou vybavené porodnici. Pokud budou domorodičky se stejnou intenzitou, s jakou propagují domácí porody, bojovat za vznik porodních zařízení s lidskou tváří, bude jich do dvou let plná republika.