Josef Mašín

Josef Mašín Zdroj: Michal Šula / MF Dnes / Profimedia.cz

Mašín není psychiatr, ale psychopat

V Americe žijící Josef Mašín, který spolu s bratrem a kamarády prosluli jako vrazi civilistů-nestraníků a podřezávači uspaných policistů, začal urážet Jana Palacha. Prý byl Palach labilní. Nebyl. Zato Mašínové byli anetičtí psychopati.

 

Josef Mašín je poslední žijící z vražedného gangu, jenž se dopouštěl pod záminkou boje proti komunismu loupežných vražd civilistů, válečných zločinů na omámeném nepříteli a dalších zcela nepřijatelných aktů násilí. K výročí sebeupálení Jana Palacha dal Mašín MF Dnes rozhovor, kde si hraje na psychiatra. „Nepovažuji za zodpovědné a za dobrý příklad mládeži oslavovat čin sebezmrzačení, sebeupálení z jakýchkoli důvodů,“ řekl MF Dnes. „Podle jeho názoru byl Palach labilní mladý muž, který trpěl depresí. Jeho čin nic smysluplného nepřinesl,“ dodal list.

 

Mašín si zde hraje na psychiatra a dává rovnítko mezi sebeobětování a psychickou labilitu. Je to samozřejmě totální kravina, které se vysměje už student 1. ročníku psychologie. Podle Mašínovy logiky byli zřejmě labilní a depresívní i mahájánový mnich Thich Quang Duc, jenž se 11. června 1963 upálil v Saigonu na protest proti utlačování buddhismu v Jižním Vietnamu, nebo Mahátma Gándhí, který se (dle Mašínova vyjádření) „sebemrzačil“ opakovanými hladovkami za nezávislost.

 

Gándhí svými hladovkami doslova donutil Britské impérium, aby uznalo nezávislost Indie. Thich Quang Duc svým činem výrazně přispěl k pádu tehdejšího jihovietnamského diktátora, jeho čin se stal symbolem a hnacím motorem lidového odporu proti diktatuře. Podobně čin Jana Palacha, vzpomínka na něj a úcta k jeho sebeobětování se staly hnacím motorem nejprve masívních protikomunistických demonstrací za Palachova týdne v lednu 1989 a potom i sametové revoluce. Jako člen stávkového výboru filozofické fakulty si do smrti budu pamatovat, jak pro nás Palachův odkaz znamenal závazek neustoupit, dokud bolševismus nepadne. Takže s dvacetiletým zpožděním skutečně Palachův čin náš národ z letargie probudil.

 

 

Nyní si nějaký zabiják bere Palacha do huby, hraje si na psychiatra a přilípává Palachovi diagnózu. Ve skutečnosti je to tak, že sebeobětování podle žádné učebnice psychiatrie ani v nejmenším nesvědčí o žádné poruše osobnosti nebo psychiky. Zato lidé, kteří podřežou omámeného člověka, svou jasnou diagnostickou nálepku mají. Takové, co udělají něco jako Mašínové, označuje moderní psychiatrie diagnózou „anetická porucha osobnosti“. A postaru se takovým říkalo asociální psychopati.

 

Ne Palach, sami Mašínové byli psychicky těžce pochroumaní.