Od kolika let se můžou děti strašit?

Od kolika let se můžou děti strašit? Zdroj: Marek Douša

Od kolika let se můžou děti strašit?

Vážený pane doktore,

pravidelně čtu v Reflexu Vaši velmi zajímavou rubriku Očima C. H. Dovolte mi také dotaz, vlastně dva: Má čert strašit děti? Pokud ano, pak od kolika let? Mikulášská tradice to připouští, já bych se přikláněl z hlediska strachu a stresu zejména u malých dětí spíš k záporné odpovědi. A věková hranice by pak z mého laického pohledu mohla být někde okolo deseti let, kdy snad mají děti už „pro strach uděláno“. V dnešní společnosti dochází k postupné absenci všech autorit (zejména morálních), a tak mne napadá ještě řečnická podotázka: Může vůbec někdo v převleku pekelníka, a navíc jednou za rok suplovat chybějící autority a jejich působení, nedostatečnou výchovu apod.?

Děkuji za odpověď!

Petr Martínek, Vlašim

 

Cyril HöschlCyril Höschl|Reflex.czVzhledem k tomu, že jste Váš dotaz poslal až po Mikuláši, je to z Vaší strany zřejmě reakce na nějaký nedávný zážitek ve Vašem okolí. Dětští psychologové proti tradicím ani proti naznačené odměně či trestu nic nenamítají, ale zároveň svorně zdůrazňují, že všeho s mírou a že dítě by se v žádném případě nemělo šokovat a traumatizovat.

 

Čert tedy má strašit jen mírně, v celé scénce má převažovat dobrý konec s uklidněním, mikulášskou moudrostí a odměnou a to vše by mělo být přizpůsobeno tomu kterému dítěti, neboť velice různí jsme nejen my dospělí, ale i naše děti a vnoučata. Nevychovaného spratka, jemuž není nic svaté, je většinou třeba trochu postrašit, zatímco úzkostnou dušinku, co se třese hrůzou už při pouhém pomyšlení na „nadílku“, právě naopak.

 

 

A pokud jde o věkovou hranici, ta při dodržení individuálního přístupu není zas až tak důležitá. Kdyby se s dětskými pohádkami čekalo až do věku, kdy jim děti už nevěří, muselo by se začít rovnou Kmotrem nebo Texaským masakrem motorovou pilou. Máme-li jen rohy na gumičce, můžeme se strašením začít klidně dřív.