Ivan Hamšík

Ivan Hamšík Zdroj: Reflex.cz

Nastal soumrak kmotrů. Snad

S potěšením sledujeme, jak padají figurky politiků s pochybnou pověstí a na ně napojených manažerů. Jak jména přibývají, roste naděje, že se blíží konec éry kmotrů.

 

Nemůžu se dočkat doby, kdy mejdan veksláků a hochštaplerů bude právě jen tím, a nikoli schůzkou „mocných a vlivných“, kde se rozhoduje o všem podstatném.

 

Systém dostal první vážnou trhlinu ve chvíli, kdy premiér Petr Nečas odvolal Martina Romana, šéfa elektrárenského gigantu ČEZ, který sloužil jako obří záštita legálnosti a pohybu stamiliónů.

 

Následoval fascinující intrikánský souboj na pražském magistrátu. Primátor Bohuslav Svoboda už dříve odsunul Milana Richtra, Pavla Klegu a Rudolfa Blažka, po kterých se nám opravdu nestýská.

 

Potom si troufli na dvě legendy zvrácené pražské politiky, Borise Šťastného a Petra Hulinského. Ti nezvládli pokus o svržení primátora a poté rezignovali na místa regionálních šéfů v ODS a ČSSD. Také oni nikomu v Praze chybět nebudou.

 

Obejdeme se i bez bývalého ministra průmyslu Martina Kocourka, jehož tisková konference vstoupí do dějin jako nejtrapnější vystoupení všech dob.

 

Odstoupil šéf pražského Dopravního podniku Martin Dvořák a s úplatkem byl zadržen šéf strážníků Vladimír Kotrouš.

 

Je možné, že jste Bohuslava Svobodu považovali za paňácu, loutku mocných v zákulisí, neškodného pantátu s motýlkem, který se posadil na místo, jež mělo patřit vítězi voleb Zdeňku Tůmovi. Ironií osudu je, že člověk, proti kterému se dokonce na magistrátu demonstrovalo, nakonec s Petrem Nečasem v zádech všechno pomohl změnit. Každopádně, jestli někdo může po tom všem pomoci očistit ODS, je to Bohuslav Svoboda. Člověk, do kterého jsme žádné naděje nevkládali, a on je přesto potichu naplňuje.

 

 

Zatím jsou to ovšem jenom mocenské a poziční hry. Až vstoupí na scénu lákavé miliardové zakázky na svoz odpadu a čističku, teprve tehdy uvidíme, jak to s tou čistotou nejen v Praze myslí.

 

Protože jinak sledujeme pouze další výměnu garnitur a za čas budeme psát, že Nečas a Svoboda konečně uvolnili místo těm, co to zase „myslí dobře“.