Olympiada v Londýně 2012

Olympiada v Londýně 2012 Zdroj: Profimedia.cz

Londýn 2012 chystá oslavy papalášství. Zrušme konečně olympiádu!

Právě jsem ve Financial Times dočetl hororový popis veřejného papalášství plánovaného pro londýnskou olympiádu 2012. Myslím, že nadešel čas olympiádu konečně zrušit.

 

Po poslední olympiádě v Pekingu, z níž se vyklubala celosvětová oslava hnusného čínského režimu se všemi jeho režírovanými podfuky, stejně už nikdo nemůže brát největší pojízdné politické pokrytectví na světě, po němž zpravidla zbývají jen olympijská městečka duchů, vážně.

 

A vůbec to není nic proti sportu, naopak. Třeba ženská koule bývá nádhernou oslavou ženství, svého druhu novodobý symbol ženského osvobození z mužského područí. Ostatně u nás v Česku o tom víme víc než kdekoli jinde, ne?

 

Naopak: spíš jde o to, že o sport, což byla původní ušlechtilá idea, už na olympiádě dávno nejde. Ten přebila politické megalomanie, korupce a papalášství za veřejné peníze. Někdy dokonce i bez olympiády, viz bizarní příklad bémovské Prahy. Ta si na olympiádu za veřejné peníze nějakou dobu dokonce jen hrála! Tehdejší primátor Pavel Bém by za to měl do konce života nonstop běhat na strahovském atletickém oválu.

 

Komentátor Philip Stephen v britském deníku popisuje, jak se Londýn připravuje na čtyřicetitisícovou olympijskou rodinu. Ne, nejde o sportovce: britskou metropolí se budou přednostně v limuzínách prohánět olympijští hlavouni, politici, vysocí státní úředníci, sponzoři a všichni jejich nohsledi, kteří na nejlepších sportovních událostech obsadí všechna nejlepší místa. Obyčejní lidé často neseženou lístky. Ostatně Londýňanům se radí, aby během olympiády radši opustili Londýn.

 

A to není vše: i tak demokratická země jako Británie chystá pro olympiádu speciální čínská opatření. Třeba drakonické pokuty pro všechny, kdo se pokusí pošpinit image hlavních partnerů olympiády, například firem McDonald´s či Coca-Cola. „Vezměte si na stadión triko propagující Burger King či Pepsi a můžete skončit ve vězení,“ píše s nepříliš velkou nadsázkou Stephens.

 

Vlastně to celé spíš než olympiádu připomíná komunisty pečlivě režírované oslavy komunismu. Pamatujete? Už zdálky na ně dohlíželi policisté, milicionáři i agenti StB, kteří v rámci bezpečnosti odkláněli obyčejné lidi cestující MHD i autem do směrů, kam vůbec neplánovali jet.

 

 

Rozdíl byl snad jen v tom, že na rozdíl od kapitalistických politiků neměli komunisté smysl pro firemní image a reklamu: do vězení vás na oslavách komunismu dostalo i triko s KSČ na prsou. Zmlátili vás a odsoudili coby provokatéra.

 

Sport, stejně jako my, daňoví poplatníci, olympiádu nepotřebuje. Politické korupce je kolem nás dost i bez ní, viz naposled armádní letadla, co nemůžou létat. Navíc každý sport, na nějž se dívá víc než sedm lidí, dnes mívá vlastní mistrovství Evropy či světa, takže sportovci o nic nepřijdou. A nám, obyčejným lidem, to ušetří miliony, které stejně nemáme. Ostatně zeptejte se ministra financí Miroslava Kalouska.