Erotický komiks

Erotický komiks Zdroj: kosmas.cz

Jací že jsme čtenáři? Jsme stále pilní návštěvníci knihoven i v digitální době?

Tento týden najdeme na pultech českých knihkupectví sezónní kuchařky, romány Houellebecqa a Stanišice, druhý díl encyklopedie Erotického komiksu i novou detektivku švédské manželské dvojice publikující pod pseudonymem Lars Kepler. A profesor Jiří Trávníček nás seznámí s tím, jak a co dnes čteme.

 

 

Právě Trávníčkova publikace Čtenáři a internauti (vydal Host) mi připadá z aktuálních novinek nejzajímavější. Je výsledkem rozsáhlého reprezentativního výzkumu čtenářů a čtení v České republice a věnuje se především četbě beletrie a čtení v digitálním prostředí. S prvním výzkumem prof. Trávníčka jsme se mohli před čtyřmi lety seznámit ve svazku Čteme? Obyvatelé České republiky a jejich vztah ke knize (2007). Tentokrát na dvou stech stran zjistíme třeba to, co čteme a kolik toho je, kde a kdy to kupujeme či půjčujeme a podle čeho si knížky vybíráme. Na tuhle publikaci se rozhodně zaměříme v tištěném Reflexu – zdalipak ještě pořád platí představa Čecha jako nejpilnějšího návštěvníka knihoven mezi národy, na nějž by mohl být Jan Amos Komenský hrdý?

 

Zatímco Cenou bratří Goncourtů ověnčený román kontroverzního francouzského prozaika Michela Houellebecqa Mapa a území jsme v Reflexu recenzovali, na článek o burleskním, tragikomickém románu bosenského rodáka Saši Stanišice Jak voják opravuje gramofon (vyd. Labyrint) si čtenáři jistě rádi počkají. Čas jim ukrátí četba celosvětového bestselleru Paganiniho smlouva od Larse Keplera. „Jedné letní noci je nalezena mrtvá žena na velké lodi. Její plíce jsou plné vody, ale na oblečení nebo na zbytku těla není po vodě ani stopy...“ slibuje Nakladatelství Host, které zve 4. října od 18 hodin do pražského Café Louvre všechny příznivce Keplerova Hypnotizéra na setkání s oběma autory a autogramiádu.

 

Než vyjde 1. listopadu oblíbená kuchařka přezaměstnaných yuppíků Jamie Oliver 30 minut v kuchyni, představí vám stará známá z časopisu Apetit (i ze stránek Reflexu) Hanka Michopulu první díl své kuchařky Recepty z farmářského trhu. Oblíbená publicistka a prý také vynikající kuchařka připravila pro množící se české kulináře a milovníky lokálních produktů „svěží nápady na přípravu pokrmů z domácích plodin v podzimním a zimním období“.

 

Ambiciózní nakladatelství Plus (de facto jedna z divizí Albatrosu) už před dvěma týdny vydal historický román Azazel z pera Youssefa Ziedana, egyptského vědce, arabisty, islamisty. „Kniha líčí boje uvnitř křesťanské církve v 5. století po Kristu na Blízkém východě. Vzdělaný a pochybující mnich Hypa zapisuje na fiktivních svitcích, co zažil. V Alexandrii sleduje umučení filosofky Hypatie náboženskými fanatiky, v Jeruzalémě se spřátelí s knězem Nestoriem. Z ústraní horského kláštera nedaleko Aleppa popisuje Nestoriův vzestup do úřadu konstantinopolského patriarchy i počínající tažení alexandrijského biskupa Cyrila proti jeho učení,“ láká nakladatel. A recenzenti na román pějí chválu... Z produkce Plusu chci zmínit ještě jednu, dokonce čerstvější novinku: eseje vynikajícího překladatele Aloyse Skoumala s názvem Pěšinka pro podivíny. Recenzi tohoto zásadního výboru pro nás napsal překladatel a vysokoškolský pedagog Ladislav Nagy a vy ji najdete v příštím čísle Reflexu.

 

Pokud jste si pořídili první díl Erotického komiksu od Tima Pilchera, nezapomeňte koupit „dvojku“ – abyste nepřišli o vývoj erotického komiksu od 70. let do současnosti. Vydává Volvox Globator.

 

Malé a výběrové vydavatelství Rubato přichází po Cocteauově Opiu a Quignardově Terase v Římě se třetím svazečkem – Cestou nepoddajnosti od belgicko-francouzského malíře, prozaika a básníka Henriho Michauxe. Podle vydavatele jde o dílo „radikální  básnické imaginace, exkurzem do oblasti paranormálních jevů (poltergeist, posedlost démony, levitace)“.

 

Vychází také třináctý svazek Díla Jaroslava Seiferta, Publicistika (1933–1938). Do druhého svazku básníkovy publicistiky spadají drobné texty. Nakladatel Filip Tomáš z Akropole tímto díky sponzorům obnovuje vydávání Seifertova Díla, jež by se mělo uzavřít sedmnáctým svazkem.