Ostraha

Ostraha Zdroj: Profimedia.cz

Děravá Ruzyně: Až vyletíte do povětří, tak ať víte proč

Ukázalo se, že obrana letiště Ruzyně před teroristy je dost děravá. Novináři z aktualne.cz se poté, co se nechal zaměstnat firmou ABL, povedlo pronést do hlídaných prostor nůž, pepřový sprej a atrapu bomby v mobilu.

Je vždycky zábavné sledovat, jaký se dělá povyk kolem bezpečnosti a jak ubohá je realita. Není to poprvé. Už těsně po 11. září 2001 pronikl na zasedání Rady obrany státu v Praze neznámý muž, nejspíš blázen. Všiml si ho až Václav Klaus, který se zeptal, kdo to je. Kdyby ten člověk měl u sebe bombu, byli bychom na tom jako Poláci po smolenské katastrofě. Pak se za velkého rachotu vyslaly obrněné transportéry ke Svobodné Evropě. Byly čtyři; jeden nedojel, jeden s problémy, dalšímu se v Praze vybila baterka a u posledního někdo na místě ukradl odrazová sklíčka. Politici se ale tvářili důležitě a pochmurně, jako kdyby byli na pohřbu Kennedyho, přitom situaci zvládli asi jako Pepa z Horní Dolní. Mnoho povyku a kde nic, tu nic.


Pravda, bude to dost obecný jev. Richard Reid, který se pokoušel v prosinci 2001 odpálit v letadle bombu ukrytou v botě, vypadal od pohledu jako člověk, kterého neměli ani pustit na letiště. Jenomže takových tam asi prochází tisíce denně, co naděláte.

 


Jenomže jsou věci, kterým se zabránit dá. Například aspoň dodržovat pravidla, která už existují. Svěřit ochranu života cestujících někomu, koho školili dvacet hodin a pak ho pustili do hlídaných prostor, je hazard. Dobrá zpráva je, že ABL asi nebude tak rafinovaná bezpečnostní agentura, jak jsme si mysleli. Špatná zpráva je, že vy, vaše děti, babička a dědeček a zboží posílané ze zámoří si nemohou být jistí, že dorazí k cíli.

 

Pokud je situace taková, bylo by snad jednodušší rovnou zrušit ta směšná opatření, kdy rodičům seberou při kontrole láhev s pitím a dětem ji nechají. Jako by ji balil někdo jiný. Za našeho dětství se používal obrat "být důležitý jako Šalamounovo hovno". Bezpečnostní služby a státní orgány a spol jsou důležití jako Šalamounovo hovno, zvláště na tiskovkách. Jen by si měli dát pozor, aby za týden, až někam poletí, nějaký podvodník (jako talentovaný pan Lukáš Kohout) jejich letadlo nepřesměroval místo do Bruselu třeba do Antarktidy.