Zde stojím a nemohu  jinak – cituje Bátora Martina Luthera

Zde stojím a nemohu jinak – cituje Bátora Martina Luthera Zdroj: Profimedia.cz

Kníže Schwarzenberg a nešťastník Bátora: Když blbost trumfuje blbost

Je to perverzní podívaná: čím víc se TOP 09 snaží dokázat nebezpečnost nešťastníka Ladislava Bátory a omluvit tím svůj vládní vzdor, tím nebezpečněji sama vypadá.

Křišťálová lupaKřišťálová lupa|Reflex.czViz pondělní patetická tiskovka ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Chudák kníže, jemuž bylo rozumět ještě méně slov než normálně, se snažil tlak strany Miroslav Kalouska na Bátorův odchod a taky absenci ministrů TOP 09 na vládě obhájit odkazy na nacismus a někdejší tzv. Druhou republiku. Upřímně doufám, že starý kníže neřekl, co si myslím, že jsem slyšel, že řekl. Protože pak už by radši neměl říkat vůbec nic.

 

Vlastně by mi postoj TOP 09 měl být sympatický. Sám od začátku vehementně píšu, že Bátora nemá na žádném ministerstvu ani státním úřadě co dělat, pokud si státní správu nepředstavujeme jako námi velkoryse placené odkladiště pro lidi tak zoufalé, že musí kandidovat za náckovské partaje či plodit uplakané národovecké bláboly, případně obojí.

 

Nebojím se, že se kvůli Bátorovi staneme nácky a začneme se vzájemně plynovat. Jde mi jen o dva principy: zaprvé, že u nás vysoké státní úředníky nemá co vybírat prezident - a to ani, když se do některého z nich zamiluje; má pouze udržovat Pražský hrad a sem tam zamknout Ladislava Jakla či Petra Hájka do Daliborky, aby se jim pročistila hlava. A zadruhé, že vysokými státními úředníky nemají být lídři kandidátek společensky závadných politických stran. Například Národní strany, DSSS, KSČM, VV…

 

 

Samozřejmě vím, že jednání TOP 09 nemá s mými principy nic společného – nejsem naivní. Ostatně jak může mít s jakýmikoli principy cokoli společného někdo jako Miroslav Kalousek, šéf TOP 09? Nechte jej projít nebem plným andělů, a stejně ven vyjde čert! Jenže i v politice platí, že účel světí prostředky: když předstíráním ušlechtilosti vykonáte dobrou věc, tak proč ne? Jenže když jsem slyšel knížete mluvit u Druhé republice, napadlo mě, že možná Bátora nebude tak úplně špatný. Nakonec nás Čechy má tak rád….