Poslanec německé AfD Petr Bystroň.

Poslanec německé AfD Petr Bystroň. Zdroj: reprofoto Facebook Petr Bystroň

Klaus slavil 75. narozeniny: Šéf bavorské Alternativy pro Německo Petr Bystroň
Šéf bavorské AfD Petr Bystroň
Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček přijal na Hradě šéfa bavorské AfD a českého rodáka Petra Bystroně
Šéf bavorské AfD Petr Bystroň ve studiu Blesk TV
Šéf bavorské AfD Petr Bystroň ve studiu Blesk TV
5
Fotogalerie

Dusno kolem AfD, Bystroňova aféra je jen špičkou ledovce. Spojence má i u nás, nejblíže je Okamurova SPD

Alternativa pro Německo (AfD) čelí hromadícím se problémům kvůli vstřícným vazbám na Putinův režim. Roste podezření, že část jejích politiků byla placena z okruhu Kremlu, ale dokladů o vzájemných kontaktech je víc. Vývoj kolem německé populistické strany je pozoruhodný kvůli jejímu přesahu do Česka. 

Bezpečnostní informační služba odhalila ruskou vlivovou operaci v režii podnikatelů Viktora Medvedčuka a Arťoma Marčevského, jež měla ovlivňovat volby do Evropského parlamentu. Jejím cílem bylo propagovat a financovat síť politiků nakloněných šíření ostré protiukrajinské propagandy. Předseda Výboru pro bezpečnost Pavel Žáček Reflexu potvrdil, že mezi nimi byli i představitelé AfD.

Bystroň není jediný

Mezi podezřelými z přijímání peněz z ruských zdrojů je olomoucký rodák a současný bavorský poslanec Petr Bystroň, dvojka na evropské kandidátce za AfD. Tato aféra vyvolala značný zájem německých médií a nyní vyplouvá na povrch, že není jediný, kdo se zapletl do podobných problémů.

Podle zjištění televize ZDF a magazínu Der Spiegel vyslýchali loni v prosinci lídra AfD do eurovoleb Miximiliana Kraha agenti FBI před odletem ze Spojených států. Důvodem bylo jeho úzké propojení s Olehem Vološynem zařazeným na americkém sankčním seznamu.

Vološyn má dnes ruské občanství, ale dříve byl zvolený do ukrajinského parlamentu za prokremelsky orientovanou Občanskou platformu – Za život, kterou vedl Medvedčuk. V roce 2022 uprchl z Ukrajiny, která ho stejně jako Medvedčuka označila za vlastizrádce.

FBI zajímala Vološynova telefonní konverzace. Poslal Krahovi SMS ve znění, že „jsme vyřešili problém s našimi kompenzacemi za vaše technické výdaje, od května budou opět takové jako před únorem“.

Krah přátelství s Vološynem přiznal, ale popřel přijímání peněz. Netuší, co měla zmínka o kompenzacích znamenat. Dostává se do stejně citlivé situace jako Bystroň, jenž se octl v hledáčku české BIS a nyní i mnichovské prokuratury. Proč právě BIS?

Pod svícnem není největší tma

Organizátoři ruské vlivové sítě Medvedčuk a Marčevskij zřejmě podcenili situaci, když si za sídlo své platformy loni zvolili Prahu, kde založili společnost provozující server Voice of Europe, jemuž poskytla rozhovor i řada českých politiků.

Půl roku trvající aktivita měla sloužit ke skrytým platbám vybraným kandidátům do evropských voleb ze šesti zemí. BIS tvrdí, že má hodnověrné důkazy o předávání peněz v hotovosti či přes kryptoměny na českém území, které k nám doputovaly z Ruska přes Polsko.

Zpravodajci BIS hráli rozhodující roli před třemi lety ve vrbětické kauze, kdy její zjištění vedlo k vyhoštění osmnácti agentů GRU z ruské ambasády. Pokud Putinovi vyslanci usuzovali, že pod svícnem je největší tma, zjevně se přepočítali.

Česká vláda uvalila sankce na Medvedčuka, Marčevského i jejich server. Bystroň obvinění odmítá a obrací aféru naruby. Zákaz dezinformačního webu považuje za ohrožení svobody slova a rozkrytí vlivové operace za pokus poškodit AfD před volbami.

Putinovi užiteční idioti

Důvěryhodnosti Bystroňovy reakce nepomáhá, že vykazuje aktivity konvenující pohledu Moskvy i na poměry AfD příliš okatě a dlouhodobě. Nešlo by tedy o šokující překvapení, spíš o potvrzení dřívějších pochybností týkajících se i mecenáše Medvedčuka.

Nová zjištění propíral německý parlament, kde byli poslanci AfD titulováni Putinovými užitečnými idioty. Indicií o jejich nadstandardním nastavení vztahů s Kremlem je víc.

Bystroň navštívil s kolegou Krahem v Kyjevě Medvedčuka v roce 2021, když po obvinění z vlastizrady skončil v domácím vězení. Putin s ním počítal jako s gubernátorem po pádu ukrajinského režimu, který se však nekonal, a naopak se anexi postavil na odpor.

Bystroň tehdy interpeloval německou vládu, zda „se zasadila o Medvedčukovo propuštění, a pokud ne, proč“. Medvedčuk byl později propuštěn na základě výměny zajatců a dnes pobývá v Moskvě.

Bystroň také po invazi navštívil hlavního spojence Kremlu Bělorusko, údajně kvůli mírovým jednáním. Upozornil na sebe i loni v lednu, když přirovnal snahu opoziční CDU/CSU poskytnout Ukrajině tanky Leopard k útoku nacistů na Sovětský svaz za druhé světové války.

K neonacismu mají naopak blízko někteří představitelé AfD. Durynský vůdce Björn Höcke se dnes musí zodpovídat před soudem kvůli použití zakázaného sloganu SA „Vše pro Německo“ v předvolební kampani v roce 2021.

Vedení AfD se nakonec za Bystroně podmíněně postavilo. Poslanec popřel, že by přijal peníze „z tohoto směru“, což vedlo k závěru, že „v tuto chvíli musí federální výkonná rada AfD předpokládat, že pan Bystroň je nevinný“. BIS si ale stojí za svým a může státům, kterých se týká ruská aktivita, předat v utajeném režimu příslušné informace.

„Přes Českou republiku evidentně měly být distribuovány finanční prostředky určené pro vybrané, prorusky orientované politiky s evropskými ambicemi, zjevně včetně AfD,“ potvrdil Reflexu předseda Výboru pro bezpečnost Pavel Žáček. 

„BIS si nemůže dovolit, aby vstoupila do takto výbušné kauzy a neměla nabito. Jsem přesvědčen, že se dříve či později ona jména dozvíme, a to na základě prověření informací naší zpravodajské služby v inkriminovaných zemích EU,“ dodal.

Další ruské vlivy

Nejsou to jediné problémy tohoto typu navršené kolem AfD. Loni v srpnu proběhla německými médii zpráva, že obdržela peníze z ruských zdrojů kvůli podání žaloby proti dodávkám zbraní na Ukrajinu. I kdyby žaloba neuspěla, cílem bylo dodávky aspoň pozdržet.

Vyplývá to z korespondence Vladimira Sergijenka působícího jako prostředník mezi Kremlem a některými poslanci AfD, kteří měli z Moskvy dostávat i drafty svých projevů. Sergijenko působí ve Spolkovém sněmu jako blízký spolupracovník poslance AfD Eugena Schmidta a často vystupuje v ruských propagandistických pořadech.

O tom, že situace v AfD místy přerůstá přes hlavu i jejímu vedení, svědčí účast tří poslanců bavorského parlamentu Ulricha Singera, Andrease Jurcy a Eleny Roonové jako pozorovatelů prezidentských voleb v Rusku navzdory doporučení berlínské centrály.

Demokratický svět nepovažuje tyto volby za demokratické a svobodné už jen kvůli drakonické selekci kandidátů, a proto do Ruska neposlal volební pozorovatele. Trojice poslanců AfD jen posloužila ruské propagandě, že byly volby slučitelné s mezinárodními standardy. Vedení jim vyslovilo disciplinární varování.

Dalo by se pokračovat, atmosféra kolem AfD houstne. Tato situace je zajímavá i z jiného důvodu. Zrcadlí se v ní nejen personální propojování, ale i sdílení stejných narativů šířených tzv. „vlasteneckými“ subjekty v různých zemích.

Vinou se jimi teze, že je prý Západ prohnilý, končí svou existenci a nese vinu za rozpoutání války na Ukrajině. Proto je nutné rychle ukončit protiruské sankce, pomoc „zkorumpované“ Ukrajině a jednat o míru s Putinem. Pokud možno hned.

Největší spojenci AfD

Není těžké přečíst, kdo a v jakém akcentu používá tuto rétoriku u nás. Přímo k AfD se ale nejviditelněji hlásí společenství SPD Tomia Okamury a Trikolory, což dokládá i řada kontaktů s Petrem Bystroněm fungujícím jako spojka se zahraničními spojenci.

Bystroň vystoupil na sněmu Trikolory, kde si rozuměl se Zuzanou Majerovou. Mezi nejbližšími partnery ho zmiňuje Okamura. AfD ve volební kampani podporoval Václav Klaus. Pochválil ho i Jindřich Rajchl po jeho vystoupení na jedné pražské demonstraci.

„Krásně to řekl Petr Bystroň, že dělení už nemůže být na pravici a levici, ale na strany, které se snaží fungovat ve prospěch lidí a které jsou nájemnými dělníky globalistických skupin a nadnárodních korporací. Tohle je nové dělení současné politiky,“ shrnul.

K rekordnímu vzestupu podpory AfD hlavně ve východní části Německa, eskalovanému problémy vyvolanými válečnými konfliktem i chybami posledních vlád, došlo v poslední době. Na celostátní úrovni dosahuje kolem dvaceti procent preferencí a je typickým příkladem, kdo a s jakým pozadím oslovuje frustrované voliče.

Z tohoto vývoje těží populisté „vlastenecké“ scény i v dalších zemích, naposledy na Slovensku. Putinovi se sice zvrtl původní záměr ukončit „speciální vojenskou operaci“ za několik dnů, ale nelení v podpoře zájmové sféry v jeho fatalistickém střetu se Západem.

Česko není pro Putina prioritou, ale ochotných „užitečných idiotů“ i u nás najde dost. Každý hlas sloužící k rozkolu západní jednoty se počítá.