Demonstrace Jindřicha Rajchla na Václavském náměstí (23.3.2024)

Demonstrace Jindřicha Rajchla na Václavském náměstí (23.3.2024) Zdroj: Zbyněk Pecák

Demonstrace Jindřicha Rajchla na Václavském náměstí (23.3.2024)
Demonstrace Jindřicha Rajchla na Václavském náměstí (23.3.2024)
Demonstrace Jindřicha Rajchla na Václavském náměstí (23.3.2024)
Václav Klaus, exprezident České republiky
Václav Klaus
8
Fotogalerie

Další zásah proti ruské vlivové scéně. Klaus a Rajchl jako poskoci Kremlu a proč se vzteká Paroubek?

Bezpečnostní informační služba (BIS) odkryla síť placenou Kremlem, jež se snažila ovlivnit volby do Evropského parlamentu. Vláda proto zařadila na sankční seznam dvě osoby a server Voice of Europe. Rozhovor mu poskytli i někteří čeští politici často používající ruské narativy. Co následovalo?

Premiér Petr Fiala oznámil, že Česká republika rozšiřuje sankční seznam o bývalého politika a oligarchu Viktora Medvedčuka, označovaného za Putinovu prodlouženou ruku na Ukrajině, a jeho spolupracovníka Arťoma Marčevského. Sankce jsou uplatněny i proti serveru Voice of Europe zaměřenému na šíření kremelské propagandy.

Rusko se u nás pokoušelo o vlivové operace s hlavním cílem oslabit pozici Ukrajiny na evropské scéně. Jejich organizátoři předávali hotovost zahraničním politikům nakloněným Kremlu a financovali provoz webu Voice of Europe.

„Zasáhli jsme jedno z významných míst, odkud Ruská federace šířila svoji propagandu. Zásadní ovšem je, že jsme naprosto přesně zmapovali a popsali toky peněz a předložili jasné důkazy, které ukazují, jak v Evropě ruská propaganda pracuje a působí,“ říká ředitel BIS Michal Koudelka.

Vlastizrádce Medvedčuk

Dezinformační platforma fungovala i na sociálních sítích a pořádala panelové diskuse se stejným obsahem. Financoval ji prokremelský kolaborant a miliardář Viktor Medvedčuk s úzkými osobními vazbami na prezidenta Putina.

Medvedčuk vedl na Ukrajině politickou stranu prosazující Putinovy představy. Byl zadržen ukrajinskou rozvědkou a obviněn z vlastizrady. V roce 2022 ho vyměnili za zajaté ruské vojáky a později byl zbaven ukrajinského občanství.

Dnes žije v Moskvě a podporuje ruské vojenské operace. „Pro mě jako pro Ukrajince je to jediný způsob, jak skončit s ideologií nacismu, která se aktivně uplatňuje a stává se ukrajinskou státní ideologií, a jak skončit s militarizací země,“ hlásá Medvedčuk.

Dezinformační platformu se sídlem v Praze řídil na základě Medvedčukových instrukcí Arťom Marčevskij, další zběhlý politik ukrajinského původu. V posledních letech prosazuje ruské zájmy ve spojení s částí politické scény v Evropském parlamentu.

Hlavním těžištěm vlivových operací nebyla Česká republika, ale radikálové působící v zahraničí. Jejich prostřednictvím byli placeni někteří politici Německa, Francie, Polska, Belgie, Nizozemska a Maďarska.

Zmaření těchto operací mělo ohlas i v zahraničí, především ve Francii. List Le Monde napsal, že francouzská kontrarozvědka vyšetřuje „proruskou kampaň“ před volbami do Evropského parlamentu na základě informací předaných českými orgány. Podobné vyšetřování se rozběhlo i v Polsku.

Klausova AfD

Nejvíce je propíráno zapojení krajně pravicové strany AfD, jejíž vliv zesiluje hlavně ve východní části Německa. Jedním z politiků, který podle zjištění BIS obdržel peníze od Rusů, byl i u nás známý poslanec Petr Bystroň. Dodnes udržuje úzké vztahy s Václavem Klausem, jenž opětuje podporu AfD, a Trikolorou, přičemž se účastnil i jejího sněmu.

Bystroň v roce 2021 navštívil Medvedčuka v Kyjevě v době, kdy ho ukrajinské orgány kvůli obvinění z vlastizrady držely v domácím vězení. Dnes si plateb z ruských zdrojů není vědom a považuje obvinění za pomluvu.

To nic nemění na tom, že poskytl rozhovor webu Voice of Europe, kde se vymezoval proti „hloupým“ protiruským sankcím. Požaduje ukončení pomoci Ukrajině a pléduje za obnovení obchodních vztahů s Ruskem. Co to připomíná?

Stejně argumentuje místní Putinova pátá kolona v SPD, Trikoloře, PRO, KSČM a dalších antisystémových stranách, nebo v okruhu stále více se radikalizujícího Institutu Václava Klause. Ze stejného těsta jsou Medvedčukovy kontakty v některých evropských stranách.

České zastoupení na Voice of Europa

Není proto náhoda, že dnes už zablokovanému webu Voice of Europe poskytl rozhovor šéf hnutí PRO Jindřich Rajchl. K němu se přiřadili bývalí předsedové politických stran Václav Klaus, Jiří Paroubek a Cyril Svoboda.

Ti sice nemají žádný vliv, ale o to větší mají energii maximalizovat svoje mediální výstupy. Často v různé intenzitě přejímají narativy Kremlu v jakémkoli médiu, takže je ani nelze podezírat, že považovali web Voice of Europe za zásadní nosič jejich názorů.

Webů a podcastů s podobným zaměřením jsou u nás desítky, ale zásadní rozdíl spočívá v tom, že odhalená vlivová síť byla napojena na ruské zdroje a má mezinárodní přesah.

Ne všichni ale BIS zatleskali. Bývalý diplomat Petr Drulák papouškující ruské vidění světa, mimo jiné že válku na Ukrajině vyprovokoval Západ, považuje za velkou hrozbu naopak aktivity BIS. Vyzval ji k předložení důkazů a obvinil ji z totalitních praktik, jelikož se věnuje něčemu, co jí prý nepřísluší.

Podle Druláka – a jistě není sám - se tedy zpravodajské služby nemají míchat do vlivových operací nepřátelských vlád na našem území, a mají zřejmě pouze vyčkávat pokynů z FSB, co mají a nemají dělat.

Paranoidní vidění světa

Podobně absurdně reagovala jedna z „potrefených hus“, bývalý předseda sociální demokracie Jiří Paroubek. „Já nesdílím paranoidní účelové vidění světa pana Koudelky,“ reagoval na dotaz, který označil za „gestapácké metody“, co si myslí o zjištění BIS, že je společnost Voice of Europe bezpečnostním rizikem.

Paroubek, pilný účastník všech demonstrací Jindřicha Rajchla, s ním sdílí obdobné názory. Vychvaluje ruskou surovinovou základnu, odmítá pomoc Ukrajině a její vstup do EU a dokonce prohlašuje, že vysokou inflaci způsobily protiruské sankce. Předvádí odpudivou mentalitu podbízení zájmům Kremlu na úrovni nejortodoxnějších komunistů.

Zlehčováním práce zpravodajců BIS dříve vynikal prezident Zeman, který je označil za „čučkaře“. Není to však na místě. Dnes zdaleka nejde o první zářez do vlivových operací Ruska na našem území.

Nejvýraznější akcí bylo zjištění o zapojení důstojníků ruské zpravodajské sužby GRU do teroristických výbuchů ve Vrběticích se ztrátami na životech a miliardovou škodou, odhalené v dubnu 2021. Na jeho základě bylo vyhoštěno osmnáct pracovníků ruské ambasády, kteří byli jasně identifikováni jako ruští agenti.

Tehdy došlo k prudkému ochlazení česko-ruských vztahů a důkazy zpravodajců byly tak pádné, že vyhoštění ruských agentů nemohl zabránit ani prezident Zeman, i když se jejich zapojení pokoušel ex post relativizovat.

BIS ve spolupráci s vládními orgány znovu prokázala, že mezi její priority patří ochrana země před bezpečnostními riziky z Východu, a má v tom respekt i u našich spojenců.

Nic na tom nemění skutečnost, že to tak nevnímají Putinovi advokáti, kam patří Paroubek, Klaus, Rajchl a další, které nemuseli Medvedčuk a Marčevskij ani kontaktovat.