Petr Rada

Petr Rada Zdroj: Michal Beránek / Sport

Zoufalče c*kánskej. Trenér Rada bude pykat za rasismus, rekordní trest rozděluje společnost. Je adekvátní?

Osm měsíců. Tak bezprecedentně dlouhý trest udělila bývalému reprezentačnímu trenérovi a aktuálně kouči pražské Dukly Petru Radovi disciplinární komise Ligové fotbalové asociace za jeho rasistické urážky během zápasu 17. kola druhé nejvyšší tuzemské fotbalové ligy proti Zbrojovce Brno. Rozhodnutí ještě není pravomocné a Rada má možnost se proti němu odvolat. Celá kauza má ovšem společenský přesah. Co se vlastně událo a jaký je kontext celé záležitosti?

Na úplný úvod je potřeba Petra Radu v krátkosti představit. Více než polovinu hráčské kariéry strávil v dresu pražské Dukly – s armádním klubem se bývalý obránce radoval ze dvou československých titulů v letech 1979 a 1982. Za národní tým odehrál v osmdesátých letech jedenáct duelů, na klubové úrovni pak ještě na začátku devadesátých let působil v Německu a rovněž ve fotbalově exotické Kanadě.

Po hráčské kariéře se plynule přesunul do trenérské role. V sezoně 1996/97 začínal jako asistent trenéra v německé Fortuně Düsseldorf, o rok později už stejnou funkci zastával v pražské Slavii, kde nakonec dotrénoval sezonu 1997/98 coby hlavní kouč po odvolání trenéra Pavla Tobiáše.

Rada v následujících dvou a půl dekádách vystřídal nespočet angažmá v nejvyšší tuzemské soutěži – opakovaně vedl Teplice a Jablonec, podruhé trénoval pražskou Slavii i jejího úhlavního rivala Spartu a rovněž usedl na lavičky Viktorie Plzeň, Liberce, Jihlavy či Příbrami. Právě díky této dlouhé řadě působišť v červenci 2021 překonal dosavadního rekordmana v počtu odtrénovaných utkání v nejvyšší soutěži Petra Uličného.

Dvakrát navíc působil v pozici asistenta trenérů národního týmu – mezi lety 1998 až 2001 byl pravou rukou Jozefa Chovance a mezi lety 2006 až 2008 stál po boku legendárního Karla Brücknera. Sám pak dokonce český národní tým vedl coby hlavní trenér mezi lety 2008 až 2009. Nezpochybnitelně tak aktuálně pětašedesátiletý Rada představuje v tuzemském fotbale jednoho z nejzkušenějších koučů, ne-li toho vůbec nejzkušenějšího.

Třikrát žongl, pojď dolů a buď rád, že žiješ

Vedle samotného trénování ale Rada proslul svou impulzivní povahou, která se nejednou projevila ať už během zápasů, či při různých mediálních výstupech. Trenérští kolegové při popisu Radova charakteru a chování při utkáních používají slova jako bouřlivák, divočák či horkokrevný. Mírně řečeno energický temperament v kombinaci s očividnou láskou k fotbalu, ale také spolu s Radovou sníženou schopností přijímat kritiku nesčetněkrát namíchal vznětlivý koktejl.

Pro lepší kontext uveďme Radovy nejvýraznější škraloupy. V listopadu 2007 Teplice vedené Radou remizovaly 1:1 s Mladou Boleslaví, kterou trénoval Zdeněk Ščasný. Oba zkušení koučové si přímo před televizními kamerami vyměnili názory, Rada volil následující slova: „Chovej se slušně vůči mně. Já už jsem z tohohle vyrost, co ty si na mě můžeš dovolovat. Ty si na mě nemůžeš dovolovat nic! Buď rááád, buď rááád, že žiješ, ty vole. Tebe mám rád jak osinu v prdeli, to ti můžu říct.“

V dubnu 2017 si coby trenér Sparty zase na pozápasové tiskové konferenci vyřídil účty s novinářem Pavlem Janegou. Redaktor deníku Sport v článku kritizoval trenérův doslova „nestyl na náhodu“ už po předchozí prohře Radovy Sparty proti Jihlavě. „Pane Janega, věříte tomu, že jsem dneska žádnou chybu neudělal? Jestli si ve svým věku dovolíte napsat, že jsem trenér z pravěku, který má dvacet let staré metody, to se na mě nezlobte, to mě od vás uráží. Když půjdeme ven a vezmete si balon, nedáte třikrát žongl. A vy mě budete urážet v novinách? Co si to dovolujete? Řeknu vám, že není vůbec žádná úcta k trenérům. Mě by táta zbil, kdybych si dovolil někoho staršího takhle hodnotit,“ vyřkl Rada kritiku, která následně mezi fotbalovými fanoušky zlidověla.

V dubnu 2022 Rada působil jako trenér Jablonce, když jej jeden z diváků ve vršovickém Ďolíčku nazval „čůrákem“. Výrazná reakce na sebe nenechala dlouho čekat: „Pojď dolů! Pojď! Pojď sem. Já ti ji nakouřím, že se posereš,“ vzkazoval opět před televizními kamerami Rada směrem na tribunu. O půl roku později pak už coby kouč pražské Dukly zkušený trenér počastoval v zápase proti Chrudimi asistenta rozhodčího Tomáše Mokrusche dle oficiálního zápisu o utkání slovy: „Až tě potkám, tak ti naflákám. Ty už jsi toho v lize zkurvil dost. Já si to zjistím, kde bydlíš.“ Ostřílený trenér za poslední výrok dostal následně stop na tři zápasy a pokutu ve výši 30 tisíc korun.

Celkový výčet Radových excesů je však ještě o poznání rozsáhlejší, a právě i tato „recidiva“ mohla hrát roli v nejaktuálnějším případu.

N*gr a zoufalče cikánskej

Aktuální Radova kauza ovšem oproti předešlým výbuchům má nově i rasistický rozměr. Během 17. kola druhé nejvyšší soutěže konaného 2. března v zápase pražské Dukly proti brněnské Zbrojovce označil hostujícího trenéra Tomáše Polácha Rada termínem „zoufalče cikánskej“. Člen dozorčí rady Zbrojovky Brno Petr Boháček zároveň na sociální síť X po zápase uvedl, že zkušený kouč se nezaměřil pouze na hostujícího trenéra: „Dnes opět skvělá vizitka českého fotbalu na Julisce, kde Petr Rada přímo před rozhodčím řval na hráče soupeře, že je n*gr…“

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace během uplynulého čtvrtka Radovi za rasistické urážky z popisovaného duelu udělila trest v podobě zákazu činnosti na osm měsíců a pokutu ve výši 80 tisíc korun. Především délka trestu je v tuzemském prostředí bezprecedentní a vyvolala výraznou vlnu reakcí.

„V zápise jen stojí ‚ty zoufalej cikáne‘, nic víc. Řekl jsem komisi, že pro mě to není žádný rasismus. Já jsem stará škola, je mi jedno, ať je to ten nebo ten. Po zápase jsem se mu omluvil, že jsem to přehnal, on se mi omluvil také. Dali jsme si kafe a uzavřeli to. Jestli je to komplot, nebo za tím někdo stojí, nevím. Za tohle osm měsíců? To nechápu,” uvedl Rada pro ČTK po vyřčení trestu, proti kterému se plánuje odvolat, distanc ještě není pravomocný. Následně se ovšem například ukázalo, že Rada nemluvil pravdu – oba trenéři si spolu žádné „kafe“ nedávali, Rada Poláchovi pouze zavolal.

České fotbalové prostředí je z rozhodnutí disciplinární komise směrem ke zkušenému kouči v šoku. „Likvidační trest, který se vymyká všemu, co tady doteď bylo. Z mého pohledu je až nelidský. Absolutně nesmyslný trest! Nerozumím mu. Myslím, že se disciplinární komise spletla a omluví se mu… V kontextu toho, že my trenéři běžně dostaneme trest na dva zápasy a on na osm měsíců, je to celé nepochopitelné,“ řekl například Pavel Hoftych, někdejší trenér Liberce, Zlína, pražských Bohemians, či mladé Boleslavi a aktuálně sportovní ředitel druholigové Viktorie Žižkov pro iSport.cz.

Redaktor stejného média Ondřej Škvor ve svém komentáři zmiňuje: „Nesedělo by víc dát mu – třeba – pět zápasů, tučnou pokutu k tomu a snad všichni by byli spokojeni?“ A právě ona zmiňovaná „spokojenost všech“ či Hoftychova reakce představují jednu ze dvou hlavních perspektiv na celou kauzu. Část lidí z českého fotbalového prostředí včetně řady fanoušků by ocenila alibistický přístup, kdy by se celá záležitost příliš nenafukovala – Rada by dostal symbolický trest, za pár týdnů by trénoval bez omezení a s veškerým svým temperamentem dál, celá věc by se tak víceméně zametla pod koberec a za pár týdnů by zcela vyšuměla.

Druhý přísnější přístup svým trestem (byť, jak už padlo, ještě nepravomocným) jednoznačně podpořila disciplinární komise ligové asociace. Je potřeba si položit otázku, jestli takový rekordně dlouhý trest české fotbalové prostředí právě teď nepotřebuje? Ono tuzemské fotbalové prostředí, v němž se železnou pravidelností například dochází k tomu, že se z tribun směrem k hráčům tmavé pleti ozývají opičí skřeky.

Dukla, která aktuálně vede druhou nejvyšší českou soutěž, bude v případě potvrzení trestu nucena vyřešit, jestli sezonu dohraje v jakémsi provizorním módu s prozatímním trenérem, anebo jestli přivede nového kouče. Sám Rada je prý připravený svou trenérskou kariéru ukončit.

Ano, i taková varianta je bezesporu reálná, Rada se ve svých pětašedesáti letech řadí ke starším trenérům a osmiměsíční pauza ho může přibrzdit. Tak dlouhý trest ovšem automaticky nemusí znamenat jeho definitivní konec v trenérské roli. Například o patro výš, v tuzemské Fortuna lize trénuje Viktorii Plzeň třiasedmdesátiletý Miroslav Koubek. Nejstarší trenér v nejvyšší české soutěži měl pauzu od trénování mezi lety 2017 až 2021 (ne ovšem kvůli trestu), následující dva roky koučoval Hradec Králové a v letošní sezoně vede zmiňovanou Plzeň, která pod jeho vedením v minulém týdnu poprvé v historii dokráčela do čtvrtfinále některého z evropských pohárů (konkrétně do čtvrtfinále Evropské konferenční ligy).

Pro trest pro Petra Radu neexistuje v českém prostředí precedens, kvůli čemuž vyvolal tak silné reakce a rozdělil nejen fotbalovou veřejnost. Je jednoznačné, že společnost se mění a v souvislosti s tím i některé zavedené pořádky – například minimálně v tom, že každý je nyní zodpovědný za své chování a svá slova (obzvlášť když se jedná o ryzí rasismus jako v tomto případě) nehledě na věk a zkušenosti, což se týká i fotbalového prostředí. I proto bude bezesporu nesmírně zajímavé a důležité sledovat, jaký dopad na český fotbal bude celá tato kauza s Petrem Radou mít.