Bolehlav ministra Stanjury: stát má dluhy, ale města a kraje mají nevyužitou sumu blížící se pětině výdajů jeho ročního rozpočtu

Bolehlav ministra Stanjury: stát má dluhy, ale města a kraje mají nevyužitou sumu blížící se pětině výdajů jeho ročního rozpočtu Zdroj: ČTK / Uhlíř Patrik

Jiří Štefek: Obce po uši v penězích. Stát má dluhy, ale města a kraje mají obří nevyužitou sumu

V České republice panuje taková zvláštní situace. Zatímco zadlužení státu prudce roste a erár hledá peníze všude možně (aby alespoň zmírnil tempo růstu tohoto dluhu), na druhé straně se obce, města a kraje doslova topí v penězích, jichž mají na svých účtech nasysleno rekordní množství.

Z aktuálních dat ministerstva financí vyplývá, že na účtech obecních a krajských samospráv na konci loňského roku dohromady leželo téměř 480 miliard korun. Jen oproti konci roku 2022 se tato hromádka, na které sedí starostové a hejtmani, zvětšila o 77 miliard korun. Pro dokreslení situace dodejme, že státní rozpočet České republiky v loňském roce skončil sekerou ve výši 288,5 miliardy korun.

Inflace, vysoké úroky

Svým způsobem je to kuriozita i určitý paradox. Stát vydává dluhopisy jako na běžícím pásu, aby zalepil své nové i staré dluhy a měl peníze pro jednotlivé rozpočtové kapitoly. Tedy i pro obce a kraje. Jenže tytéž samosprávy peníze, jež jim pošle erár z Prahy, z určité části ani nespotřebují a přihodí si je na hromádku, kterou už takto mají utvořenou z minulých let. Samozřejmě, netýká se to všech obcí či krajů a je zde potřeba rozlišovat.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!