Miloš Zeman dává polibek smrti Pellegrinimu

Miloš Zeman dává polibek smrti Pellegrinimu Zdroj: koláž reflex.cz

Zeman líbá jako ďábel, teď může dát polibek smrti kandidátovi na slovenského prezidenta Pellegrinimu

Miloš Zeman se líbá rád. Něco by nám o tom (usuzuji podle dostupných fotografií) mohla v minulosti říci Dana Drábová a teď Alena Schillerová. Český exprezident ale umí udělit i takzvané politické polibky smrti. To když někoho podpoří. Zvlášť se mu to daří v případě prezidentských voleb. Teď hodlá jet český exprezident na Slovensko, sejít se s premiérem Robertem Ficem a podle všeho i prezidentským kandidátem Petrem Pellegrinim. Bude to i pro Pellegriniho polibek smrti?

V březnu 2014 podpořil Miloš Zeman tehdejšího slovenského premiéra Roberta Fica, který ale zcela překvapivě prohrál v druhém kole prezidentský souboj s Andrejem Kiskou, o kterém Zeman tvrdil, že netuší, kdo to je. V září 2016 podpořil bývalý prezident rakouského kandidáta na hlavu státu, Norberta Hofera. I ten byl poražen. V březnu 2019, pouhých šest dní před volbami, pak Zeman v Lánech přijal a podpořil Maroše Šefčoviče, dalšího uchazeče o prezidentský úřad na Slovensku. Opět se netrefil. Vyhrála advokátka a občanská aktivistka Zuzana Čaputová. O té Miloš Zeman také prohlásil, že o ní „neví nic“. No a v lednu 2023 podpořil v prezidentském klání Andreje Babiše, kterého pak deklasoval Petr Pavel.

Zeman je ale pořád ve střehu, vypadá, že je plný sil a hodlá se opět otevřeně vměšovat (pokolikáté už?) do slovenských voleb. Podle dostupných informací vyrazí za premiérem Robertem Ficem a měl by se setkat i s kandidátem na prezidenta Petrem Pellegrinim. K čemu by to mělo u našich sousedů sloužit, je ovšem velkou otázkou, protože Zeman nebyl na Slovensku nikdy nijak populární. Spíše naopak.      

Peter Bárdy, komentátor webu aktuality.sk, ve svém komentáři k tomu trefně napsal: „Prezident Zeman patrí bezpochyby k najvýznamnejším politikom ponovembrového vývoja… Čo mu však nešlo, bola podpora prezidentských kandidátov na Slovensku. Jeho plánovaná cesta do Bratislavy by teda mohla byť pre Petra Pellegriniho bozkom smrti…“

To by se stát mohlo, navíc když Pellegrini svůj původní náskok před svým největším soupeřem, diplomatem Ivanem Korčokem, ztratil. Jenže Miloš Zeman rozdává pomyslné polibky smrti rád. Velmi rád. I když to pak není sranda, jako ve známé české komedii, která se jmenuje příznačně Líbáš jako ďábel.