Debata Víta Rakušana v Mostě

Debata Víta Rakušana v Mostě Zdroj: Zbyněk Pecák

Debata Víta Rakušana v Mostě
Debata Víta Rakušana v Mostě
Debata Víta Rakušana v Mostě
Debata Víta Rakušana v Mostě
Debata Víta Rakušana v Mostě
16
Fotogalerie

Rakušanovy debaty: politická odvaha, nebo jen využití frustrace lidí pro kampaň?

Ministr vnitra Rakušan dnes potřetí vyjel mezi lidi do míst, kde opravdu není populární. Debaty bez cenzury jsou chytrý koncept, Rakušan jde ve skutečném dialogu s lidmi dál než kdokoli z vlády. Ještě o další krok dál však stojí otázka, co pro lidi v zanedbaných regionech vláda udělá.

O dialogu s nespokojenou částí společnosti se Rakušan vyjádřil už v říjnu, když komentoval slovenské prezidentské volby. Jeho tehdejší komentář však působil spíš jako ukázka politického odtržení od reality: „Obavy lidí, kteří žijí často na periferii zájmu, nemusejí mít reálný základ, ale nejsou proto méně skutečné. Pokud chceme udržet v Česku liberální demokracii, musíme vysvětlovat její výhody i těm, kdo z nich v současné době neprofitují, nebo jen málo. Lidem ve vyloučených lokalitách, lidem chudším, zklamaným,“ napsal tehdy Rakušan.

To je od základu nekonstruktivní přístup. Pokud chce politik vést s lidmi dialog, nemá přeci hned na začátku říkat, že jejich obavy nemají reálný základ. Říkat to navíc v době, kdy vláda zdůrazňuje, že Česko a Evropa procházejí hned několika krizemi, zní jako protiřečení.

Úkol politiků není přesvědčit lidi, že se vlastně mají dobře, ale říct jim, co udělají pro to, aby se měli lépe. Nebo lépe řečeno, co udělají pro rozvoj Česka. Efektivnější než poučovat lidi o výhodách demokracie je vládnout tak, aby se o tom přesvědčili sami. Ostatně, většina lidí v Česku je s demokracií jako takovou dle průzkumů spokojená a režim měnit nechtějí, právě proto, že se jim žije slušně. Čím více lidem se bude žít skutečně dobře, tím méně šancí budou mít antisystémoví politici. Samozřejmě, že stát sám nemůže lidem zajistit hezký život zadarmo, ale musí pro to vytvářet podmínky. Na náladě ve společnosti se to podepíše.

Teď už ale k samotným Rakušanovým výjezdům. Je fér uznat, že v nich už opovržlivý tón opustil a mluví většinou trpělivě i k lidem, kteří mu přišli jen vynadat. Na videích z debat navíc působí jako ten konstruktivní – mluví v klidu a nenechá se rozhodit. A podstatné je i to, že žádný další člen vlády nic takového doteď nezkusil.

Andrej Babiš a jeho stínová vláda zase jezdí mezi lidi, ale setkání oznamuje krátce předem, takže se na něj většinou nedostanou odpůrci, jen předem pozvaní místní. V tomhle prostě Rakušan vkročil do řeky, do které si žádný politik doteď netroufl.

Že samotná diskuze moc hodnotného obsahu nepřináší, už je celkem jedno. Pro Starosty a jejich marketing je zásadní výsledná emoce. Ve videích ze setkání s občany působí Rakušan dobře. Jeho cílem není získat v Severce voliče, ale naklonit si ty, kteří jsou zklamaní z volby koalice SPOLU, případně podporovali Starosty, ale po kauze Dozimetr přešli k Pirátům. Navíc dostává příležitost čelit argumentům, které rezonují mimo politicko-novinářskou bublinu. Odpovídá na jinak formulované otázky, než jaké dostává od novinářů.

Dnešní beseda v Mostě i ta předchozí v Sokolově už byly oproti té první v Karviné poklidnější. Rakušana si přišli poslechnout i jeho příznivci, podle šéfredaktora Martina Bartkovského, který byl v Severce, mohl být poměr fanoušků a odpůrců 50:50. Debata tentokrát nabídla v sále kuriózní směsici jmen – prominentní postavy dezinformační scény Žarka Jovanoviče a Jakuba Netíka doplnila z druhé strany Danuše Nerudová. Važme si možná i toho, že jsou tak vzdálení lidé vůbec schopni spolu být v jedné místnosti. Na Slovensku či v Maďarsku je to už nějakou dobu vyloučené.