BIG představil nové vizualizace Vltavské filharmonie

BIG představil nové vizualizace Vltavské filharmonie Zdroj: BIG

BIG představil nové vizualizace Vltavské filharmonie
BIG představil nové vizualizace Vltavské filharmonie
BIG představil nové vizualizace Vltavské filharmonie
BIG představil nové vizualizace Vltavské filharmonie
BIG představil nové vizualizace Vltavské filharmonie
12
Fotogalerie

Marek Gregor: Vltavská filharmonie. Postavme ji, i kdyby měla přijít na 30 miliard

V aktuálním čísle Reflexu vychází rozhovor s Bjarkem Ingelsem, takovým Mickem Jaggerem současné architektury, zakladatelem kodaňského studia BIG. Bavíme se o fuck-upech, tedy nerealizovaných návrzích, a že jich několik měl, o futurologickém projektu pro automobilku Toyota a přirozeně i o vznikající budově Vltavské filharmonie. Jen finance neprobíráme. Za ty jsou zodpovědné minulé, současné a budoucí politické reprezentace Prahy.

Bjarke Ingels do Prahy přiletěl minulý týden na pouhé dva dny. Týmy kolem něj jeho čas plánují po minutách. Létá doslova po celém světě z místa na místo. Během přibližně dvaceti let vybudoval pobočky na šesti místech tří kontinentů. 

Ingels v Praze v CAMP zahájil výstavu Praha zítra? Vltavská filharmonie (do 18. 2.), sešel se s vedením magistrátu i Obecního úřadu Prahy 7. A docela rozladěně působila některá média, nutno přiznat, že tisková konference se uskutečnila ve stísněných, pro tento účel v ne příliš vhodných prostorách jednoho z menších salónků Městské knihovny na Mariánském náměstí. A tak, možná i natruc, přišly na přetřes finance. Lehká trefa: V roce 2022 původně oznámený rozpočet přes 9 miliard korun byl totiž navýšen na 13 miliard. Už jsem někde četl, že se můžeme dostat na 30 miliard. Ale proč to řešit s Bjarkem Ingelsem, když jde o výsostnou odpovědnost politických reprezentací? To chceme stavbu zmařit?

BIG se v Praze neangažují poprvé. Premiérově k nám přihlásili svůj návrh do soutěže o novou budovu Národní knihovny v roce 2006. Mimochodem tehdy dnes slovutnému studiu v Galerii Jaroslava Fragnera uspořádali vůbec první zahraniční výstavu. Podruhé BIG oslovila Národní galerie Praha ještě za Jiřího Fajta do výběrové soutěže na rekonstrukci Veletržního paláce. Zvítězili až v roce 2022 s návrhem na Vltavskou filharmonii. A já se přiznám, že doufám, že stavbu, která má být započata v roce 2027, se podaří dostavět. A zda se to povede v roce 2032 nebo o pár let později, v podstatě ani není důležité. Stejně tak není až tak důležité, zda se ještě prodraží. Která stavba ne?

A Praha, která pořád nemá vedle Národní technické knihovny žádnou novodobou ikonickou veřejnou stavbu, by si Vltavskou filharmonii konečně zasloužila. Nerad bych, aby to dopadlo jako s „Kaplického knihovnou“, která podlehla větru z Klausova Hradu. Nebo aby to skončilo podobně jako se soutěží na přestavbu Veletržního paláce, která vyšuměla s odvoláním Jiřího Fajta z funkce ředitele NGP v roce 2019 na přání Miloše Zemana. Ano, i to je už pět let. 

Važme si toho, že Vltavskou filharmonii v Praze bude stavět světově renomované studio a že jednou budeme mít na co být pyšní.

Rozhovor s Bjarkem Ingelsem si můžete přečíst zde nebo v tištěném Reflexu.