Vltavská filharmonie

Vltavská filharmonie Zdroj: Bjarke Ingels Group

Revitalizace pražských náplavek
Automatické mlýny v Pardubicích
2
Fotogalerie

Slibné kroky po letech přešlapování: Vltavská filharmonie, Kunsthalle či náplavky pozvedají Prahu

V Praze se staví málo, pomalu a jinak, než by bylo záhodno. Jak to ale změnit? Máme metropoli stavět do šířky, nebo do výšky? Stavět více silnic a parkovacích míst, nebo naopak z města auta vypudit? A kde najít balanc mezi starým a novým? Na tyto otázky se těžko hledá odpověď, ta by navíc měla být výsledkem společenského konsensu. Než si je ale vůbec můžeme položit, musíme vědět, v jakém stavu se nyní nacházíme. Mnoho z těchto otázek se objevilo i teď, když se tak vášnivě diskutuje o přestavbě pražského hlavního nádraží.

Vltavská filharmonie

Neutěšená lokalita kolem pražské stanice metra C Vltavská se má do deseti let proměnit ve svatostánek hudby. Vítězem soutěže se stalo dánské studio Bjarke Ingels Group. Sídlo dvou orchestrů – České filharmonie a Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK – by se mělo stavět v letech 2027–2032. Návrh nepracuje jen s budovou jako takovou, ale rozvíjí myšlenku vy­užití ­veřejného prostoru. Panoramatický výhled na Prahu ze střechy si například budou moci vychutnat lidé, aniž do budovy vstoupí. Návrh počítá s vybudováním tří sálů, hudebního oddělení a kreativního hubu Městské knihovny Praha, ale také s realizací kavárny či střešní restaurace.

TechTower

Skvělý příklad využití brownfieldu je plzeňský Světovar, který se od letošního roku pyšní dokončenou konverzí budovy bývalého pivovaru. Pivo už se tu nevaří, pod názvem TechTower funguje objekt jako jeden z nejmodernějších technologických parků v zemi. Nabízí zázemí a kanceláře pro inovativní firmy, technologické nadšence, programátory, studenty i začínající podnikatele.

Kunsthalle Praha

Bývalá trafostanice na pražském Klárově se pod taktovkou architektů ze studia Schindler Seko Architekti proměnila v krásný prostor pro umění, kulturu a dialog. Výsledkem je působivý architektonický dualismus neoklasicistní fasády, za níž se otevírá působivý industriální prostor. Architekti citlivě pracovali s odkazem historické budovy, ale nebáli se do ní vnést soudobé tvarosloví a upravit ji podle potřeb současné společnosti. Realizace získala nejvyšší ocenění Obce architektů, Hlavní cenu Grand Prix Architektů – Národní cenu za archi­tekturu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!