Petr Fiala a Marian Jurečka

Petr Fiala a Marian Jurečka Zdroj: Úřad vlády ČR

Jana Bendová: Odchod Jurečky je na spadnutí, držák Fiala zatím drží. Bartoš není Bartoš a česká pohádka o penzích

Židle pod Marianem Jurečkou se nebezpečně kýve, a to jak ta předsednická u lidovců, tak následně i ta vicepremiérská ve Fialově vládě. Té by každopádně podstatný facelift do druhého poločasu prospěl, premiér však není příznivcem radikálních řezů, dosud kolegu předsedu drží. Padne-li Jurečka a zda to pomůže k záchraně smutných preferencí lidovců, uvidíme. Pokud ne, mají ještě jednu možnost, krabičku poslední záchrany.

Pirát Bartoš, který na sociálních sítích upozornil na jedno číhající nebezpečí, si svou předsednickou židli uhájil. Zajistí-li bezpečí jeho straně čtyři pirátky coby místopředsedkyně, nevíme, ovšem kompletní ženská ekipa je zajímavou novinkou v českém politickém rybníčku plném starých kaprů.  V bůhvíjakém bezpečí není ani herec Ondřej Vetchý, který čelí kvůli Ukrajině hnusným výhružkám. A jak by možná Jan Werich dnes, kdy ústavní soud rozhoduje o 400 miliardách pro důchodce, dovyprávěl svou pohádku královně Koloběžce?

Pokračování 2 / 7

Bartoš není Bartoš

Ivan Bartoš na tiskové konferenci po znovuzvolení předsedou PirátůČTK / Šálek Václav

S falešnými videi (deepfakes), v nichž politici říkají slova, která nikdy neřekli, se trhá pytel. Jedno takové preventivně zveřejnil i sám šéfpirát Ivan Bartoš jako varování, že už prakticky nelze rozeznat podvod od skutečnosti. A kdo to tedy mluví z Kremlu?!

Pokračování 3 / 7

Výhrůžky herci Vetchému

Drony Nemesis a Skupina DSkupina D

Populární herec Ondřej Vetchý, zásadový muž, podpořil kampaň na nákup dronů pro krvácející Ukrajinu. Čelí kvůli tomu nenávisti i výhrůžkám včetně hrozby smrtí. Herec je z toho podle kolegy smutný, autory štvanice nechápe. To my také ne.

Pokračování 4 / 7

Premiérem ve 34 letech

Francouzský politik Gabriel AttalReuters

Francie má nového premiéra, čtyřiatřicetiletého Gabriela Attala, nejmladšího v dějinách země. Také jsme měli nejmladšího premiéra v dějinách země, také čtyřiatřicetiletého. Jenže se ukázalo, že takový úkol byl pro něj příliš Gross.

Pokračování 5 / 7

Odvolání Jurečky

Kající se Jurečka: Vicepremiér vyrazil na Kavčí hory do ČT a omlouval se za vánoční večírek v den střelby (7.1.2024)Foto Blesk - Jiří Koťátko

Část lidovců naléhá na svolání brzkého sjezdu, jsou v úzkých, mají nízké preference, šéf Marian Jurečka zase trable s vánočním večírkem a lék na uzdravení se podle odborníků bude hledat obtížně, výměna Jurečky prý nepomůže. Ještě by se mohli zkusit víc modlit.

Pokračování 6 / 7

Pohádka o penzích

Důchody (ilustrační foto)E15 (Midjourney)

Většina Čechů podle průzkumu CVVM nesouhlasí s pomalejším zvyšováním penzí, ale zároveň lidé ani nechtějí sami dávat na penze víc peněz z daní a pojištění... a Werichova rybářská dcerka Zdenička si na sebe hodila síť, obutá neobutá hupsla na koloběžku a odjela neodjela za premiérem země, kde mají ty nejkrásnější pohádky.

Pokračování 7 / 7

Ohledy k zabijákovi

Anders Breivik u soudu.Reuters

Uvězněný extremista a hromadný vrah Anders Breivik už poněkolikáté zažaloval norský stát, který prý pošlapává jeho lidská práva, když ho drží v izolaci. Omlouvám se, ale jak lze pošlapávat něco, čeho se sám zavražděním 77 lidí zřekl?!