Video placeholde
Projev Andreje Babiše. (2. ledna 2023)
Projev Andreje Babiše. (2. ledna 2023)
Projev Andreje Babiše. (2. ledna 2023)
Silvestrovská párty Babišových na Čapím hnízdě
Silvestrovská párty Babišových na Čapím hnízdě
8
Fotogalerie

Bohumil Pečinka: Neurotické spílání o zkáze Česka. Babiš přednesl svůj novoroční projev

Před lety jsme v Reflexu připravovali obálku s Andrejem Babišem. V reakci na tón jednoho jeho projevu jsme mu nasadili příslušný mafiánský oblek a tvrdý výraz. Ve svém novoročním projevu k národu Babiš tento vizuál převzal a z vtipu udělal realitu. Co dalšího řekl?

Andrej Babiš zopakoval svůj základní příběh o kvetoucí zemi, kterou v posledních dvou letech postihla katastrofa v podobě vlády Petra Fialy, takže dnes, jak sám říká, „země stagnuje a chudne“.

Chtělo by to přinést antipříběh o evropské ekonomické prosperitě v letech 2013–2019, která část zemí vedla k úpravě veřejných financí, jinou k rozšiřování sociálního státu. Pak přišel covid a některé země se rozhodly mimořádné situace využít k vytvoření falešného pocitu bezpečí, a tak masivním rozdáváním peněz stimulovaly inflaci, která jejich voličům rozdané peníze zadními vrátky zase vzala. Je to jako z učebnice ekonomie a odehrálo se to v řadě zemí. Nejvýrazněji  vzhledem k výši zdražování v České republice. Na počátku toho stál dlouholetý ministr financí a pozdější premiér Andrej Babiš. To, že Fialova vláda se s tím mohla lépe popasovat, na základním faktu nic nemění.

Předseda hnutí ANO a podnikatel v potravinářství na celé situaci vlastně vydělává dvakrát. Jeho firmy z holdingu Agrofert nejdříve zdražily většinu svého zboží, aby následně získával body za kritiku Fialovy vlády ohledně zdražování potravin. Stručně řečeno, rozdali peníze přes státní rozpočet, zpětně je lidem sebrali přes inflaci a profit měli z obou operací. Tomu se říká želízka ve dvou ohních.

Andrej Babiš svým staromódním aranžmá člověka, co se postará, vytahuje výrok premiéra Fialy o tom, že „nenechá nikoho padnout“. Těžko říct, v jakém kontextu to Fiala řekl. Stylizací do podoby dona Corleoneho poslanec Babiš v podtextu říká: když budu váš přítel, postarám se.

Kdyby Babiš zůstal u výčtu negativních hospodářských výsledků, mohl mít jeho projev nějaký efekt i mimo okruh jeho voličů. Ve druhé části však mluvil o tom, jak vláda dělá ostudu v zahraničí, jak Fiala zrazuje zemi tím, že souhlasil s příchodem až miliónu lidí z Afriky nebo podepisuje zelené plány. Odhlédněme od toho, že právě Babiš měl v letech 2019 a 2020 jako premiér právo veta na Green deal a nevyužil jej. To by nemělo být promlčeno, i když je to zapomenuto.

Do této chvíle však stále Babiš hrál určitou hru, která mohla mít divácký efekt. Pak ale jméno Fiala začal používat jako signál k vyvolání svého dávivého efektu a minimálně desetkrát vyslovil v souvislosti s jeho jménem slovo lež. Tady začalo být jasné, že to není politický názor jako v první části, ale čistá neuróza.

Následně vyzval lidi, aby klepli přes prsty vládní strany v trojích volbách roku 2024. Proč ne. Svou řeč zakončil slovy, že jsme národ šikovných lidí. „Mám vás rád,“ řekl na závěr. A my bychom mohli dodat: nejvíce na česneku a s brusinkami.