Střelba na FF UK v centru Prahy. (21. prosince 2023)

Střelba na FF UK v centru Prahy. (21. prosince 2023) Zdroj: ČTK / Šimánek Vít

Policisté a záchranka na místě střelby na Filozofické fakultě v Praze (21.12.2023)
Střelba na FF UK v centru Prahy. (21. prosince 2023)
Střelba na FF UK v centru Prahy. (21. prosince 2023)
Střelba na FF UK v centru Prahy. (21. prosince 2023)
Střelba na FF UK v centru Prahy. (21. prosince 2023)
11
Fotogalerie

Hej, ty zm*de! Střílej na mě! Neuvěřitelná osobní statečnost novináře zachránila spoustu životů

Původně jsme mylně uvedli, že na videu byl policista. Za chybu se omlouváme. Hrdinou byl kameraman a novinář Jiří Forman. Na internetu koluje několikaminutové video, ve kterém střelec, který vraždil na Filozofické fakultě UK, střílí z její střechy směrem na náměstí Jana Palacha. Nebudeme toto video sdílet, abychom jeho hrůzné činy zbytečně nepropagovali. Videozáznam ale odhalil pozoruhodnou věc. Obrovskou osobní statečnost jednoho novináře a kameramana Jiřího Formana z portálu Aktu.cz, který křikem upoutal střelcovu pozornost a donutil ho obrátit zbraň směrem k němu. Aktem příkladného hrdinství zachránil život spoustě lidí. 

Když Vít Rakušan oceňuje příkladnou práci policistů, nemluví v případě střelby na Filozofické fakultě UK do větru. Videozáznam, který podle všeho pochází od novináře a kameramana Jiřího Formana, ukázalo, jak stateční muži zákona byli. Ve vestách, které by byly proti průrazné munici neúčinné, se postavili výborně vyzbrojenému střelci, který měl na dlouhé zbrani navíc kvalitní optiku. Největší statečnost ale mezi muži zákona prokázal právě Forman.

Zatímco byl střelec na ochozu pod střechou a kryl se za kamenným zábradlím, Forman, který střelcův pohyb spolu s policisty monitoroval, se rozhodl nasazením vlastního života obrátit pozornost střelce proti němu. Zatímco vrah stihl jednou vystřelit, Forman se postavil, začal na něj mávat a křičet: „Hej, ty zm*de! Střílej na mě! Hej, tady jsem!“. Volání zafungovalo, a vrah začal ostřelovat jeho i policisty, kteří se dole kryli. V té době byli všichni v přímém ohrožení života.

„Co děláš?“ volal na hrdinu policista, který na místě zasahoval. „Co bych dělal, do pr*ele. Vždyť tam jsou všude lidi,“ dodává na videu Forman. Pak s policity debatuje, že by bylo nejlepší střelce zneškodnit z jejich pozice. Bohužel ale mají jen ruční zbraně a nemohou efektivně palbu opětovat. Střílet chtěl i Forman, který u sebě měl legálně drženou pistoli. V dané chvíli ale udělali to nejlepší, co bylo v jejich silách. Zdrželi ho dostatečně dlouho na to, aby zbytečně nezemřeli další lidé, a jejich profesionalita nakonec vedla i k tomu, že střelec obrátil zbraň proti sobě.  Všichni by měli dostat vyznamenání. Díky za jejich obětavost.

Původně jsme mylně uvedli, že na videu byl policista. Za chybu se omlouváme. Hrdinou byl kameraman a novinář Jiří Forman.