Slovenský premiér Robert Fico na snídani v Senátu. (24.11.2023)

Slovenský premiér Robert Fico na snídani v Senátu. (24.11.2023) Zdroj: ČTK / Šulová Kateřina

Předseda Senátu Miloš Vystrčil na snídani se slovenským premiérem Robertem Ficem. (24.11.2023)
Slovenský premiér Robert Fico na senátory. (24.11.2023)
Demonstrace proti Robertu Ficovi
Demonstrace proti Robertu Ficovi
Demonstrace proti Robertu Ficovi
8
Fotogalerie

Politické kauzy na Slovensku: Fico chce zrušit speciální prokuraturu. Justice je v ohrožení

Slovenskou vládou Roberta Fica prošel návrh na zrušení Úřadu speciální prokuratury. Nyní to musí schválit Slovenská národní rada. Ovšem vzhledem k většině, již tam Ficova koalice má, lze očekávat, že novela, jež v podstatě destabilizuje fungování slovenské justice, projde i tam.

Noční můra realitou

„Nakonec ještě vyhraje Fico, protože lidi mají krátkou paměť, a on pak Kočnera, který ho nepotopil, po pár letech pustí,“ rozčilovala se letos v květnu před Specializovaným trestním soudem v Pezinku Zlatica Kušnírová, matka zavražděné Martiny, jež byla snoubenkou také zavražděného novináře Jána Kuciaka.

Rodiče Jána jen šokovaně a smutně, zlomeně kroutili hlavou.

„Oni doufají, že to s námi šlehne, bude po nás a budou mít pokoj. Kdo jiný bude pak chtít spravedlnost pro naše děti? Ale to ne, jestli se to stane, tak já je budu chodit strašit i po smrti,“ pokračovala temperamentní paní Kušnírová se slzami v očích.

U zatím posledního jednání v kauze na zakázku zavražděného investigativního novináře a jeho snoubenky byl právě Marián Kočner, muž s vazbami mimo jiné na dnes už opět premiéra Roberta Fica, z osnování jejich popravy osvobozen (je ovšem aktuálně ve vězení za jinou trestnou činnost). Shledána vinnou byla pouze jeho pravá ruka a žena, jež vraždy objednala (na čí popud, když ne Kočnerův, ptali se všichni, ovšem odpověď nedostali), Alena Zsuzsová. Pozůstalí, slovenská veřejnost i mnozí novináři to považovali za šokující a nepochopitelný rozsudek, jenž ještě víc podryl důvěru ve fungování justice na Slovensku.

Umravnit je a zamést stopy

Slova paní Kušnírové tehdy zněla jako noční můra, jež ale přece nemůže nastat – vždyť i kdyby byl nakonec Fico znovu premiérem, nemohl by se pustit do tak otevřeně antidemokratických a politicky sebevražedných kroků, jakými jsou přímé zásahy do justice.

Obavy pozůstalých po Jánovi a Martině se však ukázaly být prorockými slovy – Robert Fico se stal znovu premiérem a postupně se nepokrytě zbavuje všech, kteří by mu mohli uškodit, nebo jim (zatím) alespoň vyhrožuje. Nejnověji jeho vládou prošel právě návrh na zrušení speciální prokuratury, tedy té nejelitnější složky, jež řeší nejzávažnější kauzy sahající i do nejvyšších pater politiky, policie, justice…

Potvrzuje se tím, že Robert Fico myslel svá slova o „umravňování“ justice, policie a zkrátka všech, kdo by mu mohli jakkoliv uškodit, vážně. Rychlost a síla, s jakou staronový premiér na tyto změny osobně tlačí, jen posilují podezření, že ho žene strach z odhalení korupce u jeho vlastní osoby.

Varování z EU

Jeho jednání však neznepokojuje jen mnohé Slováky, z nichž někteří proti němu před pár dny dokonce vyšli demonstrovat do ulic. Na rozhodnutí slovenského kabinetu zrušit Úřad speciální prokuratury zareagovala i Evropská komise. Vyzvala slovenský kabinet a Slovenskou národní radu, aby tuto elitní složku prokuratury nerušili.

EU zásahy do fungování justice ve členských zemích pozorně sleduje a v případě, že podle ní dochází k ohrožení jejího nezávislého fungování, je ochotná učinit i konkrétní kroky. Což koneckonců předvedla v podobné situaci v Polsku, kdy zemi po silně kritizované „reformě justice“ zablokovala desítky miliard eur.

Robert Fico zatím ale na varování EU nedbá.

Pokud by skutečně Úřad speciální prokuratury v řádu několika desítek dnů skončil, jak aktuálně hrozí, bude podle opozičních slovenských politiků v ohrožení přes 1300 živých kauz, které se tam momentálně řeší, včetně několika citlivých politických.