Sahru Wagenknechtovou někteří přirovnávají k Rose Luxemburgové či Fridě Kahlo

Sahru Wagenknechtovou někteří přirovnávají k Rose Luxemburgové či Fridě Kahlo Zdroj: Profimedia.cz

Sahra Wagenknechtová: Vycházející hvězda populismu a postkomunistický miláček krajní pravice

Va nebi evropského populismu se zřejmě objeví nová hvězda. Bude mít podobu německé političky Sahry Wagenknechtové a její nové politické formace.

Dlouholetá politička postkomunistické strany Levice se rozhodla vyzkoušet originální cestu a spojit recepty krajní levice, z níž vzešla, i krajní pravice, jejíž favoritkou se trochu překvapivě stala v posledních letech. Její nová strana, která se plným názvem jmenuje Blok Sahry Wagenknechtové – pro rozum a spravedlnost proto trochu připomíná to, čemu se teď v moderní gastronomii říká „fusion“ – tedy spojení dvou úplně odlišných jídel či ingrediencí. Zároveň se ovšem postup této německé političky stává skvělým potvrzením politologické poučky, že strany nejsou rozloženy na pravo-levé úsečce, ale že politické spektrum spíše připomíná kruh, kde vedle sebe leží krajní pravice a krajní levice.

Zmizelý Íránec

Sahra Wagenknechtová není přitom žádnou kometou posledních let. Na německé politické scéně se pohybuje dokonce už od začátku 90. let. Rodačka z Jeny vlastně do politiky vstoupila už před pádem berlínské zdi. Dcera Němky a íránského studenta, který studoval v Západním Berlíně, ale později se po něm slehla zem, měla sice nejprve problém s komunistickým režimem, který ji dokonce nedoporučil na vysokou školu, ale ještě před jeho koncem paradoxně vstoupila do řad tehdejší komunistické státostrany SED, protože chtěla podle vlastních slov změnit zahnívající socialistický režim a oponovat oportunistům.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!