Robert F. Kennedy mladší.

Robert F. Kennedy mladší. Zdroj: Reuters

 Robert F. Kennedy mladší.
 Robert F. Kennedy mladší.
 Robert F. Kennedy mladší.
 Robert F. Kennedy mladší.
 Robert F. Kennedy mladší.
5
Fotogalerie

Robert F. Kennedy vstupuje do hry o Bílý dům: Může být prezidentem USA nezávislý kandidát?

Nejnovější čísla volebních preferencí ve Spojených státech přinesla několik nových zjišťění. Zaprvé, Biden si proti Trumpovi vede překvapivě mizerně. Ze šesti důležitých států, které si musí úřadující prezident udržet, se jich v tuto chvíli pět kloní k minulému prezidentovi, Donaldu Trumpovi. Ale čísla ukázala ještě jedno překvapivé zjištění. 

A tím je nezávislý kandidát Robert Francis Kennedy junior, kterému se v průzkumech podařilo urvat na nezávislého kandidáta naprosto neuvěřitelná čísla. Současně si preference stojí následovně - Joe Biden má třiatřicet procent, Donald Trump vede s pětatřiceti procenty, ale RFK dosahuje čtyřiadvaceti procent. Což je upřímně naprosto crazy. 

Nezávislým většinou média nazývají kandidáta, za nímž nestojí ani jedna z dvojstranného amerického systému, tedy ani demokraté ani republikáni. A naposledy, kdy měl kandidát třetí strany takhle vysoká čísla, psal se rok 1912. A tím kandidátem byl Teddy Roosevelt. Byla to legendární kampaň, ta při níž byl Teddy “Bull Moose” postřelen těsně před proslovem, ale stejně šel a odvyprávěl na stagi, co potřeboval. Teddy tenkrát nevyhrál, protože mezi jeho Progresivní stranou a Republikány se rozdělily tradičně propokrokové hlasy (mluvíme o republikánech před prohozením ideologické základny v šedesátých letech) a vyhrál tenkrát demokratický kandidát Woodrow Wilson. 

Ale… komu bude užírat hlasy Kennedy?

Bobby Kennedy z Wishe

Inu, v těchto volbách to nebude tak jednoznačné a má to hned několik důvodů. Jednak, Kennedy je jméno, na které lidi slyší. Což znamená, že můžete ve Státech úspěšně kandidovat jako nezávislí, pokud máte jméno některého z amerických “královských” rodů jako Kennedy nebo Roosevelt. 

Hlavně ale úspěch RFK stojí na extrémní nepopularitě zbývajících kandidátů. Ano, Trump bude mít vždycky svou věrnou cílovku v červených čepicích, ale těch není tolik, aby mu vyhráli Bílý dům. Stejně tak Biden má pevné jádro podporovatelů, ale to se s přibývajícími kiksy během veřejných výstupů pomalu tenčí. Amerika by radši sežrala vlastní klobouk, než aby jednoho z těch starců volila znovu. A tady přichází princ Robert. 

Problém je, že tohle není tradiční Kennedy a není to popravdě ani tradiční… on. RFK jr. si udělal jméno jako advokát životního prostřední, zuřivý bojovník za ochranu přírody. A to mu samozřejmě muselo u demokratů udělat spoustu podpory, stejně jako jeho vystupování na podporu střední třídy. “Old Kennedy democrat”, tak se označuje. 

Ale v posledních letech je známý spíš jako absolutní gejzír dezinformací. Je to zuřivý a letitý antivaxxer, který tvrdí, že vakcíny zabíjejí lidi. Tvrdí, že pesticidy mění lidem pohlaví. Tvrdí, že covid napadá jen lidi určitých ras… A samozřejmě má celou zásobu konspiračních teorií o úmrtí ve své rodině. Bobbyho Kennedy i JFK. Zašlo to tak daleko, že s ním veřejně nesouhlasí i jeho vlastní rodina, ale na elektorát to evidentně zabírá. 

Čtyřiadvacet procentje čtyřiadvacet procent.