Prezident Miloš Zeman předal na Pražském hradě státní vyznamenání

Prezident Miloš Zeman předal na Pražském hradě státní vyznamenání Zdroj: Zbyněk Pecák

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová jmenovala 25. října 2023 novou vládu v čele s premiérem Robertem Ficem.
Winston Churchill
Pavol Krúpa
Předávání státních vyznamenání: Roman Prymula (7.3.2022)
Petr Kellner
11
Fotogalerie

Fico a Prymula se zasloužili o stát. Zeman vyznamenáním každý rok šokoval, na závěr ocenil Zelenského

Prezident Miloš Zeman přistupoval k udílení státních vyznamenání rozhodně nejvíc tvůrčím způsobem. Ve velkém vyznamenával své přátele a podporovatele z volební kampaně. Mezi jeho vyznamenanými je několik jmen, která budila vášně. A překvapení přinesl Zeman i při svém posledním vyznamenávání loni na podzim, kdy paradoxně udělal radost hlavně svým obvyklým kritikům. Podívejte se na výběr deseti zajímavých osobností, které Zeman ocenil.

Pokračování 2 / 11

Robert Fico

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová jmenovala 25. října 2023 novou vládu v čele s premiérem Robertem Ficem.Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová jmenovala 25. října 2023 novou vládu v čele s premiérem Robertem Ficem. | ČTK/Šálek Václav

Zemanův letitý přítel se tento týden stal znovu premiérem Slovenska. Zeman jej vyznamenal v době Ficova druhého mandátu. Veřejně ho podpořil i před letošními parlamentními volbami a před sedmi lety ho označil za „jedinou osobnost levice ve střední Evropě.“ Jeho vyznamenání bylo už tehdy překvapivé, dnes by zjevně přineslo ještě větší spory.

Pokračování 3 / 11

Winston Churchill

Winston ChurchillWinston Churchill | repro E15

Oproti svým předchůdcům Zeman o dost častěji vyznamenával in memoriam, tedy již nežijící osobnosti. Mezi nimi možná nejvíc vyniká bývalý britský premiér Winston Churchill. Ten patřil mezi Zemanovy vzory – často jej citoval nebo dával za příklad silného politika. Ocenění od Zemana převzal Churchillův vnuk, dlouholetý poslanec za konzervativce Nicholas Soames.

Pokračování 4 / 11

Pavol Krúpa

Pavol KrúpaPavol Krúpa | Krupa Global Investments a.s.

Miliardář Pavol Krúpa dostal od prezidenta Zemana medaili Za zásluhy 1. stupně. Jeho ocenění odůvodnil Zeman velmi neortodoxně. V rozhovoru na Českém rozhlasu řekl, že Krúpu ocení za boj „proti ekonomickým zm*dům“, čímž měl na mysli Zdeňka Bakalu, jak upřesnil. Krúpa kromě protestů proti Bakalovi také sponzoroval Zemanovu Stranu práv občanů v kampani do krajských voleb 2016.

Pokračování 5 / 11

Roman Prymula

Předávání státních vyznamenání: Roman Prymula (7.3.2022)Předávání státních vyznamenání: Roman Prymula (7.3.2022) | Foto Blesk - Jakub Poláček

Že vyznamená Romana Prymulu, oznámil Zeman ještě předtím, než se epidemiolog stal ministrem zdravotnictví. Tedy před slavnou „vyšehradskou schůzkou“, kdy Prymula navzdory velmi tvrdým opatřením v druhé vlně covidu, která sám zaváděl, šel na schůzku do restaurace. Ačkoli skončil v politice i poradních orgánech vlády, Zeman za ním stál a jmenoval ho svým poradcem pro zdravotnictví. Na podzim 2021, když bylo už Česko v covidu z nejhoršího venku, mu udělil Řád Bílého lva.

Pokračování 6 / 11

Petr Kellner

Petr KellnerPetr Kellner | PPFKdyž v roce 2021 při letu vrtulníkem na Aljašce zemřel nejbohatší Čech Petr Kellner, Zeman hned krátce nato oznámil, že mu udělí státní vyznamenání. „Tykali jsme si a považoval jsem ho nejen za nejúspěšnějšího českého podnikatele, ale i za člověka, který prospěl České republice,“ řekl tehdy Zeman Blesku.

Pokračování 7 / 11

Jitka Frantová Pelikánová

Jitka FrantováJitka Frantová | Zbyněk Pecák

Herečka Jitka Frantová Pelikánová je další z umělců, kteří Zemana podpořili ve volbách a následně dostali vyznamenání. Frantová Pelikánová je však trochu jiný případ: dle archivů byla spolupracovnicí StB a udávala například Hanu Hegerovou nebo Jana Wericha. I její vyznamenání tedy mělo spoustu kritiků.

Pokračování 8 / 11

Jaromír Jágr

Jaromír Jágr dostal vyznamenání od Miloše ZemanaJaromír Jágr dostal vyznamenání od Miloše Zemana | ČTKStále hrající legenda světového hokeje nyní dohrává kariéru na rodném Kladně. Od prezidenta Zemana dostal medaili Za zásluhy 1. stupně. Politicky Jágr nikdy aktivní nebyl, upozornil však na sebe pozornost, když podpořil hnutí ANO v začátcích. Později se však od Babiše poněkud odklonil a například se odmítl stát tváří kampaně pro očkování na covid.

Pokračování 9 / 11

František Ringo Čech

František Ringo ČechFrantišek Ringo Čech | Blesk:foto CNC: Marek PatekExcentrický zpěvák, textař a herec František Ringo Čech je další ze Zemanem oceněných umělců. Zemana podporoval po celou dobu jeho mandátu, letos v lednu o něm také řekl, že „neudělal nic špatně.“ Když od něj v roce 2015 dostal medaili za Zásluhy, odmítal, že by byl vyznamenán jen pro přátelský vztah s prezidentem. „Ale to je pohled nevzdělanýho idiota. Musíte, kluci, napsat, že já jsem až do dneška napsal 1300 písniček. To – myslím, že mimo Gotta – neudělal nikdo,“ řekl tehdy časopisu Týden.

Pokračování 10 / 11

Ivana Trumpová

Ivana TrumpováIvana Trumpová | Profi media.cz, TwitterPřekvapivé jméno loňských vyznamenání – Zeman ocenil loni zesnulou exmanželku Donalda Trumpa. Ivana Trumpová (rozená Zelníčková) pocházela ze Zlína, za pozdějšího prezidenta USA byla vdaná v letech 1977-1992. Povoláním byla modelka a hoteliérka, v Česku trvale nežila od 70. let.

Pokračování 11 / 11

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na jednání ministrů obrany NATO v BruseluUkrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na jednání ministrů obrany NATO v Bruselu | Reuters

Dokonalý příklad Zemanova obratu ve věci války na Ukrajině. Po loňské invazi Ruska na Ukrajinu prezident oznámil, že vyznamená prezidenta napadené země Volodymyra Zelenského. To však není všechno: při loňském vyznamenání byl Zelenskyj jediný, kdo dostal Řád Bílého lva občanské skupiny 1. třídy – tedy nejvyšší řád mimo ty vojenské. Běžně dával Zeman tento řád několika osobnostem, loni jej vyhradil pro ukrajinského prezidenta.