Václav Klaus předává 28.10.2010 státní vyznamenání Milanu Knížákovi, řediteli Národní galerie.

Václav Klaus předává 28.10.2010 státní vyznamenání Milanu Knížákovi, řediteli Národní galerie. Zdroj: ČTK

Antonín Panenka
Jiří Drahoš
Milan Knížák
Roman Šebrle za svoji sportovní kariéru získal opravdu hodně medailí
Otakar Vávra
7
Fotogalerie

Klaus dal státní vyznamenání Drahošovi nebo Knížákovi. Nejvíc oceňoval sportovce

Z polistopadových prezidentů byl při státních vyznamenání nejúspornější Václav Klaus. Oproti Václavu Havlovi nevyznamenal tolik politiků, oceňoval spíše nekonfliktní známé osobnosti z kultury a sportu. I Klaus ale uměl vyznamenáním pobouřit. Podívejte se na ty nejzajímavější osobnosti, které od Klause dostaly řád či medaili.

Pokračování 2 / 6

Antonín Panenka

Antonín PanenkaAntonín Panenka | Rusinova Maria / Czech News Center

Jeden z nejlepších českých fotbalistů historie se dočkal medaile za zásluhy. Proslavil se hlavně rozhodující penaltou ve finále mistrovství Evropy v roce 1976 v Bělehradě. Panenka proslavil český fotbal a vlastní jméno tím, že klíčovou penaltu kopnul neobvyklým obloučkem doprostřed brány. „Penalta typu Panenka“ je ve fotbale známý pojem dodnes.

Pokračování 3 / 6

Jiří Drahoš

Jiří DrahošJiří Drahoš | Nguyen Phuong Thao

Teď už by si asi rozuměli jen v máločem, před lety se však potkali na Pražském hradě na 28. října. Jiřího Drahoše ocenil prezident Klaus Medailí za zásluhy v oblasti vědy. Drahoš byl osm let předsedou Akademie věd ČR, po konci vědecké kariéry vstoupil do politiky. Neúspěšně kandidoval na prezidenta v roce 2018, krátce nato se však dostal do senátu.

Pokračování 4 / 6

Milan Knížák

Milan KnížákMilan Knížák | Nguyen Phuong Thao

Výtvarník, performer a dlouholetý ředitel Národní galerie je jistě významná postava českého umění. V době, kdy stál v čele Národní galerie, však vzbudil i spoustu kontroverzí a proti jeho řízení instituce se opakovaně protestovalo. Klausovi mohl imponovat mimo jiné i tím, že stejně jako prezident protestoval proti výstavbě budovy Národní knihovny na Letné podle návrhu architekta Jana Kaplického.

Pokračování 5 / 6

Roman Šebrle

Roman Šebrle za svoji sportovní kariéru získal opravdu hodně medailíRoman Šebrle za svoji sportovní kariéru získal opravdu hodně medailí | Blesk

Olympijský vítěz z Atén je další sportovec, kterého Klaus ocenil. Jako člen Dukly je Šebrle zároveň voják z povolání, po zlatu na olympiádě byl povýšen do hodnosti majora. V posledních letech je vidět hlavně jako moderátor zpráv na tv Prima.

Pokračování 6 / 6

Otakar Vávra

Otakar VávraOtakar Vávra | pofimedia

Úspěšný režisér Otakar Vávra je autorem slavných filmů jako Kladivo na čarodějnice nebo Romance pro křídlovku. Jeho žákem na FAMU byli třeba Miloš Forman a Jiří Menzel. Klaus však za jeho ocenění sklidil kritiku, protože bývá označován za člověka, který se přizpůsoboval komunistickému režimu a jeho pojetí kultury, pročež dostal i ceny zasloužilý umělec a národní umělec.