Protiizraelská demonstrace na podporu Palestiny v USA: Lidé vyrazili na Manhattan v New Yorku (8.10.2023)

Protiizraelská demonstrace na podporu Palestiny v USA: Lidé vyrazili na Manhattan v New Yorku (8.10.2023) Zdroj: Reuters

Hamás napadl Izrael: Zasažený Tel Aviv (8.10.2023)
Druhý den útoku Hamásu na Izrael (8.10.2023)
Druhý den útoku Hamásu na Izrael (8.10.2023)
Odvetný úder Izraele v Gaze: Lidé prchají ze svých domovů (8.10.2023)
Odvetný úder Izraele v Gaze: Lidé prchají ze svých domovů (8.10.2023)
15
Fotogalerie

Viliam Buchert: Z Evropy je financován terorismus, zástupci Hamásu sídlí i na Západě, EU posílá miliardy Palestincům

V červnu 2009 se český exministr zahraničí Jan Kavan (člen ČSSD) společně s tehdejší místopředsedkyní Evropského parlamentu komunistkou Luisou Morgantiniovou sešel v Gaze se zástupci palestinského teroristického hnutí Hamás. Kavan pak obhajoval schůzku takto: „Znesváření Palestinci se brzy dohodnou na volbách a budou jejich výsledek respektovat. A Hamás chce mír s Izraelem.“ Stejně hloupá písnička se u některých politických stran, aktivistů, neziskových organizací i části veřejnosti hraje v Evropě v případě Hamásu už třicet let. Poslední odpověď na tyto poblouzněné názory přišla z Blízkého východu v minulých dnech, kdy zločinci z Hamásu kromě jiného zavraždili stovky nevinných převážně mladých lidí na hudebním festivalu v jižním Izraeli. Nepochopitelnou toleranci k Hamásu i k dalším radikálním Palestincům přitom léta doprovází pomoc, která k nim proudí z Evropy.

Mohutná finanční i jiná pomoc začala k Palestincům proudit zejména po podepsání mírových „Dohod z Osla“, což byla smlouva mezi vládou Izraele a Organizací pro osvobození Palestiny ze září 1993. Od té doby podle odhadů (ty se ale liší) odešlo oficiální cestou ze zemí Evropské unie, Norska, Velké Británie a Švýcarska na podporu Palestinců dohromady kolem 15 miliard dolarů. Část těchto peněz, což potvrzují i zprávy Evropského parlamentu (jak si ukážeme za chvíli), byla zneužita k indoktrinaci dětí ve školách (popírání holocaustu nebo líčení Židů jako životního nepřítele), k podpoře rodin teroristů a udržování nedemokratických režimů na palestinských územích. Navíc islamistické a teroristické hnutí Hamás, které od poloviny roku 2007 ovládá palestinské Pásmo Gazy, neuznává Izrael a dál podniká vražedné útoky na sousedy. Bylo by proto logické, aby se ani nepřímo, například přes agentury OSN, nedostalo k penězům z Evropy. Ale ani to se neděje.

Velkým problémem je, že mnohé státy Evropské unie, některé politické strany i část západní veřejnosti své chování vůči Hamásu podřizují nikoli zločinné povaze jeho vlády, ale cílům své politiky na Blízkém východě. A ta je často prezentována jako střet chudáků Palestinců a zlých Židů. Je v tom tradiční evropská směs antisemitismu, neznalosti a neukojitelné touhy po vyvažování, které ovšem k ničemu nevede. Zásadní mantrou celoevropské (včetně české) politiky je, že podle rezolucí OSN vzniknou dva samostatné státy (Izrael a Palestina) v hranicích, které ale ve skutečnosti na reálných mapách nenajdete. Nebo že Jeruzalém bude hlavním městem Palestiny. Nic takového ale není reálné. EU přitom není ochotna a schopna udělat revizi svých postojů.

Do toho všeho ještě vstupují další faktory, které poukazují na slabosti Evropy v letitém židovsko-arabském konfliktu. Na starém kontinentu pořád působí představitelé teroristického Hamásu. Jsou ukryti v různých nadacích, školách, náboženských spolcích atd. Ví se o tom dlouho, ale nic se s tím nedělá. Jeden příklad za všechny z poslední doby, ovšem takových příkladů jsou za poslední desetiletí stovky. V Nizozemsku byl zatčen 22. června pětapadesátiletý muž a jeho dvaadvacetiletá dcera žijící v Leidschendamu u Haagu pro podezření z poskytování rozsáhlých finančních prostředků Hamásu. V rozporu se všemi sankcemi (ty byly proti Hamásu přijaty v roce 2003) poslali zatčení této teroristické organizaci 5,4 milionu dolarů, jak uvedlo nizozemské státní zastupitelství. Podle všeho se nejednalo o jejich peníze, ale o finance nějaké státní entity ze zahraničí. Tímto a podobným způsobem odcházejí podle tajných služeb z Evropy do Gazy každý rok odhadem desítky či stovky milionů, které pak mimo dohodnutý a schválený systém humanitární pomoci živí Hamás i jejich ozbrojence.

Už léta se objevují informace, že aktivisté Hamásu vyvíjejí činnost v Německu, Nizozemsku, Rakousku či Itálii. Své podporovatele verbují především z řad muslimských menšin, ale na jejich straně stojí i někteří evropští levičáci. Dotyčné státy se tváří, že o těchto aktivitách vědí, ale prý jsou jen politické či nadační.

Evropa kolem Hamásu váhá i na poli institucí. Toto palestinské hnutí provádí teroristické útoky už od první poloviny 90. let a jeho útoky na Izrael byly příčinou několika válek. Co ale dělá Evropa? Léta diskutovala, zda je Hamás skutečně teroristická skupina… Například v září roku 2016 generální advokátka Soudního dvora Evropské unie Eleanor Sharstonová uvedla, že Hamás nebyl do té doby odstraněn ze seznamu teroristických organizací, jelikož vlády členských zemí EU neposkytly dostatečné důkazy o tom, že se Hamás podílí na teroristických útocích. On se přitom sám a veřejně k těmto útokům hlásil… Jaké se hledaly důkazy? A proč je členské země nepředložily?

Fantastickým čtením je i text schválený v Evropském parlamentu letošního 12. července. Ten je jako vždy kritický k Izraeli, ale některá konstatování na adresu Palestinců (nejenom Hamásu) jsou tak závažná, že posílání dalších peněz z EU nelze nijak logicky odůvodnit. A to upozorňuji, že situace v Gaze, kde vládne Hamás, je ještě daleko, daleko horší. Zde malý výběr výtek europarlamentu na adresu Palestinců:

Palestinská správa a hnutí Fatah (vládne na Západním břehu Jordánu) nadále poskytují zvláštní dávky Palestincům v izraelských věznicích, a to i osobám, které byly odsouzeny za teroristické činy týkající se židovských cílů… Z 21 organizací uvedených na seznamu teroristických organizací EU je sedm palestinských.

Palestinská správa čelí ztrátě legitimity; vzhledem k tomu, že poslední palestinské parlamentní volby se konaly v roce 2006; vzhledem k tomu, že poslední palestinské prezidentské volby se konaly v roce 2005; vzhledem k tomu, že parlamentní a prezidentské volby, které se měly konat v květnu 2021, byly zrušeny dekretem prezidenta Abbáse.

V říjnu 2022 vydal prezident Abbás dekret o vytvoření Nejvyšší rady soudních orgánů a institucí, kterým podřídil všechny palestinské orgány své kontrole a zrušil poslední pilíř soudní nezávislosti v Palestině.

Ženy na palestinských územích čelí diskriminaci a stále mají méně práv než muži, například pokud jde o rozvod, péči o děti a dědictví; osoby patřící ke komunitě LGBT stále čelí obtěžování a diskriminaci.

Palestinská správa odmítá odsoudit extremistické organizace a teroristické skupiny působící v regionu a nechce s nimi přerušit styky.

Evropský parlament vyjádřil politování nad problematickým a nenávistným obsahem palestinských školních učebnic a studijních materiálů, který dosud nebyl odstraněn. Zdůraznil, že finanční podpora EU pro Palestinskou správu v oblasti vzdělávání by měla být poskytována pouze pod podmínkou, že obsah učebnic bude sladěn s normami UNESCO, jak rozhodli ministři školství EU v Paříži dne 17. března 2015, že všechny antisemitské odkazy budou vypuštěny a že budou odstraněny příklady podněcující nenávist a násilí.

Většina věcí, které chce Evropská unie a Evropský parlament, se ale léta nedějí, Palestinci je prostě ignorují. Přesto posíláme peníze, tedy i z našich daní, dál. Budeme u toho čekat i na další masakr, podobný, jaký zločinci z Hamásu předvedli v minulých dnech v jižním Izraeli? Podílet se na financování palestinské správy je totiž za těchto podmínek neúnosné a z Evropy odcházejí přímo do Gazy i jiné peníze (soukromé či z třetích zemí), které podporují terorismus. Říká se tomu kopat si vlastní hrob.