Video placeholde

Kolaborant Volný blouzní o Izraeli a Ukrajině. Teď jede na konferenci do Ruska. Snad tam i zůstane

Přední český kolaborant a neúspěšný politik Lubomír Volný na svůj facebookový profil nahrál video, ve kterém svým pomateným příznivcům vysvětluje své nejnovější plány. Prý zrovna jede do Ruska na konferenci na federální univerzitě ve Stavropolu, aby si na vlastní kůži osahal život v Rusku a aby tam reprezentoval Ostravu. K tomu neopomíjí dodat řadu více či méně šílených bludů o mezinárodní politice. Střízlivého diváka napadá otázka. Klesl hlouběji Lubomír Volný, nebo jeho příznivci?

Obchodník s chudobou z Ostravy Lubomír Volný sice v posledních parlamentních volbách neuspěl, nicméně dál se hlásí o pozornost veřejnosti. Tentokrát si při tom hraje na novináře. Na svém webu Volný blog i na svých sociálních sítích šíří dezinformační obsah a ruskou propagandu. Od některých svých přívrženců si za to nechá i platit. Co by ne, ať si každý platí, za co chce. Lidé utrácejí za různé hlouposti. Zůstává ale otázkou, jak se osobní integrita pana Volného vypořádá s takovým sebeponížením, které je schopen pro peníze podstoupit.

Ve svých příspěvcích se totiž ladně pohybuje na hraně lži a šílenství. Blouzní o tom, jak Ukrajina vyzbrojovala Hamás, jenž v sobotu zaútočil na Izrael. Zároveň kyjevskou vládu tituluje jako nacistickou a fašistickou a tvrdí, že páchá genocidu na vlastním obyvatelstvu. O Ukrajině hovoří jako o bývalém státu. Tam, kam jede, možná se svým názorem nebude sám, ale v civilizované společnosti je takový pohled na svět úchylný.

Každý příčetný člověk pozná, že tu něco nehraje. Nastalá situace už pomalu připomíná pohádkový paradox s císařovými novými šaty. Lubomír Volný evidentně lže, vymýšlí šílenosti a dělá všechno možné i nemožné, aby ze svých příznivců vytáhl nějakou kačku. Totální morální prostituce. S tím není na české politické scéně sám. Podobně se v různé intenzitě chová Tomio Okamura, Jindřich Rajchl a další populisti. On zvolil ale zdaleka nejsilnější kalibr. Zároveň jeho příznivci se zdráhají zakřičet: Vždyť Volný je nahý! Každému musí být jasné, že ten člověk lže a blábolí šílenosti. Jenže po tak dlouhém vymývání mozku si málokdo troufne sám před sebou říct, byl jsem idiot a věřil jsem lžím. A tak dál probíhá tato vzájemná onanie, kterou se pan Volný jistě dobře živí, a jeho příznivci si nadále ukájejí svou lačnost po politické freakshow. Jeden druhého stahují ještě hlouběji.

Tato oboustranně zamčená situace se už může rozseknout jen jediným způsobem. Lubomíru Volnému se v Rusku zalíbí a zůstane tam. Scénář je to velmi pravděpodobný. Jestliže se ve své kariéře dosud vehementně snažil prokopat až na samé morální dno, v Rusku na něj konečně může narazit.