Video placeholde
První pokus složit novou vládu dostal Robert Fico.
Robert Fico coby vítěz voleb u prezidentky Zuzany Čaputové (2.10.2023)
Robert Fico coby vítěz voleb u prezidentky Zuzany Čaputové (2.10.2023)
Slovenské volby: Šéf Směr-SD Robert Fico (1.10.2023)
Slovenské volby: Šéf Směr-SD Robert Fico (1.10.2023)
14
Fotogalerie

Stanislav Balík: Divoké volby na Slovensku a v Polsku aneb Co se děje ve střední Evropě

Buďme opatrní při používání sousloví „rozhodující volby“, „klíčový okamžik“, „osudová křižovatka“, jak jsme to nyní slyšeli a četli nesčetněkrát. Takto je totiž v posledních letech označováno kdeco, respektive téměř jakékoli volby u nás i u sousedů.

Co bude vítězství Fica a jeho světa znamenat pro středoevropskou politiku a spolupráci? Přijde velký zvrat? Předně je třeba si uvědomit, že Robert Fico kromě toho, že je socialista a populista, je především pragmatik. Ano, v této předvolební kampani jsme viděli onu brutálnější tvář jeho pragmatismu, kdy se rozhodl vyluxovat někdejší kotlebovský tábor, a to i za cenu radikálních výroků stran migrace, evropské a zahraniční politiky.

Současně je ale částí jeho politické minulosti fakt, že po roce 2006 v zásadě zachoval liberální reformy předchozích, Dzurindových vlád – protože to bylo pro ekonomiku výhodné, přestože rétoricky tvrdil opak. Stejně tak je součástí jeho politického dědictví zavedení eura na Slovensku.

Zahraniční preference

Zapomínat nemůžeme ani na to, že jeho SMER je součástí stranické skupiny evropských socialistů, což je jedna z nefederalističtějších politických sil v evropské politice. Lze odhadovat, že si Robert Fico nebude chtít příliš znepřátelit své zahraniční partnery. Nebo by je skutečně chtěl vyměnit za Putina s Orbánem?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!