Americké prezidentské volby 2020

Americké prezidentské volby 2020 Zdroj: Profimedia

Americký prezident Joe Biden na cestě na havajský ostrov Maui. (21.8.2023)
Americké prezidentské volby 2020
Zvolený prezident Joe Biden odsoudil násilí Trumpových příznivců.
Zvolený prezident Joe Biden odsoudil násilí Trumpových příznivců.
5
Fotogalerie

Donald Trump vs. Joe Biden: Souboj titánů nepopulárnosti se blíží

Joe Biden není zrovna nejpopulárnějším prezidentem všech dob. Procento lidí, kteří schvalují jeho výkon v Bílém domě se dlouhodobě potácí kolem padesáti procent. Biden má ale letitou neprůstřelnou výmluvu: “Rozhlídli jste se po alternativách?” Otázka je, jestli mu tohle pomůže i během nadcházejících voleb.

Na první pohled jistě. Lidé, kteří volili Bidena minule mohou jen těžko schválit cokoli, co postaví do boje o White House republikáni. Obzvláště proto, že tím někým bude s nejvyšší pravděpodobností Donald Trump. A Donalda Trumpa velká část Ameriky taky zrovna nemusí. Takže hlavní otázka nadcházejících voleb je jasná: Kdo americkou veřejnost znechucuje méně?

Najít odpověď nebude zrovna nejjednodušší a jednoznčně se to dozvíme až v příštím roce, kdy budou hlasy sečteny, ale není to situace bezprecedentní, dokonce nám vyvstanula v americké politice poměrně nedávno. A sice, když Donald Trump zápolil o prezidentské křeslo s Hillary Clintonovou. 

Trochu čísel

Jako preferovaného kandidáta má Donalda Trumpa zhruba třetina amerických voličů, konkrétně je to pětatřicet procent. To není moc, ale Uncle Joe si nevede o moc lépe, jeho index je někde na šestatřiceti procentech. S těmi se nedá hnout, na devadesát procent pereferují jednoho kandidáta před druhým. Což znamená, že výsledek voleb bude záviset na zhruba třiceti procentech voličů, kteří nemají rádi ani jednoho z kandidátů, z nichž dvě třetiny jsou výběrem těchtom dvou kandidátů vyloženě zklamáni, americká média jim říkají “double haters”.

Když se tohle dělo naposledy, v roce 2016, spadlo to taky na dvacet procent nerozhodnutých. A absolutní většina z nich (sedmnáct procent konkrétně) dalo přednost právě Trumpovi. Jednoduše řečeno - ta samá skupina, která dostala Trumpa do Bílého domů poprvé, to klidně může udělat zase. 

Do voleb je samozřejmě daleko a stát se může cokoli. Možná, že Biden zvládne apelovat na americký smysl pro státnost a spálí Donalda Trumpa při každé debatě na jednom sousloví: 6. leden. Možná, že se Donald Trump nakonec k volbám ani nedostane, protože ho “zdrží” jeden z jeho bambilionu soudů. Ale možná, jenom možná, se historie bude po osmi letech opakovat.