Ukrajinská sportovní šermířka Olha Charlanová

Ukrajinská sportovní šermířka Olha Charlanová Zdroj: ČTK/AP

Ukrajinská sportovní šermířka Olha Charlanová
Ukrajinská sportovní šermířka Olha Charlanová
Zdrcená Ruska Anna Smirnovová
Ukrajinská sportovní šermířka Olha Charlanová
5
Fotogalerie

Skandál v Miláně pokračuje: Charlanová šermuje. MOV tápe. FIE má z ostudy plný pytel!

Nejlepší šermířka šavlí posledního desetiletí Olha Charlanová, rodačka z Mikolajivu, ve čtvrtek diskvalifikovaná ze soutěže jednotlivkyň na Mistrovství světa v šermu v Miláně, dnes opět šermovala za svou zemi. Pořádající Mezinárodní federací šermu (FIE), ji „laskavě“ omilostnila, a nechala nastoupit do soutěže družstev. S týmem Ukrajiny, postoupila do zítřejšího čtvrtfinále. Potud by se mohlo zdát, že vše je v pořádku, ale není.

Ke dnešní soutěži byla držitelka čtyřech olympijských medailí a šesti titulů mistryně světa připuštěna až poté, co se z celého světa sletěla vlna protestů proti její předchozí diskvalifikaci. Celou situaci zdánlivě vyřešil dopis předsedy Mezinárodního olympijského výboru (IOC) Thomase Bacha. Byl to totiž právě on, kdo se začátkem letošního roku osobně zasadil, o vydání doporučení IOC, aby ruští a běloruští sportovci pod neutrální vlajkou, byli připuštěni k účasti v mezinárodních soutěžích, a měli tak možnost kvalifikace na OH 2024 v Paříži.

V Bachově dopisu se sice píše, že Charlanová bude mít jistou účast na pařížském turnaji, i když by se jí nepodařilo kvalifikovat na OH, ale nikdo jaksi už nepřemýšlel nad tím, že byla hodně zvláštně vyřazena ze soutěže jednotlivkyň, a tudíž nemohla bojovat o medaile, ani o jejím kolegovi Igoru Rezlinovi, jež na protest proti zápasu s ruským oponentem vůbec odmítl nastoupit, stejně jako už nikdo nevrátí život bývalému juniorskému mistru světa Denisi Borejkovi, který začátkem července padl na frontě.

Ještě větší máslo na hlavě má prezident FIE Emmanuel Katsiadakis, který čelí obvinění Charlanové, že přesto, že ji osobně přislíbil, že ruským sportovcům nemusí z celkem pochopitelných důvodů podávat ruku, ji nechal diskvalifikovat. Že se tlak na něj vyplatil, dokládá fakt, že dnes vedení FIE vydalo prohlášení, že s okamžitou platností ruší povinné potřesení rukou po zápase, podle kterého byla Charlanová ve čtvrtek diskvalifikována.

Šermířští bafuňáři jsou v honbě za sponzorskými penězi a potenciálními hlasy volitelů ochotni téměř k čemukoli. Byla to právě EIA, která jako jedna z prvních mezinárodních sportovních federací prosadila, že ruští a běloruští sportovci se mohou pod neutrální vlajkou účastnit světových soutěží. Motiv Katsiadakise je nasnadě, hlasy ruských a proruských funkcionářů, stejně jako hlasy dalších zástupců nedemokratických zemí, rozhodují o členech exekutivy EIA, i o jejím předsedovi. Dovolím si tvrdit, že bez obrovského rozhořčení sportovní veřejnosti a médií z celého světa, byl zřejmě připraven celou kauzu zamést pod stůl, a zaujmout pozici mrtvého brouka, ostatně doteď se k nařčení Charlanové nevyjádřil.

Přestože Bach, Katsiadakis a další vedoucí sportovních svazů dosáhli svého, a těžko se už úplně podaří zvrátit rozhodnutí o účasti ruských a běloruských sportovců v kvalifikaci na OH v některých disciplínách, alespoň jim Ukrajinci nebudou nuceni potřást ruku. Vždyť Rusové a Bělorusové jsou reprezentanty země, která na Ukrajině zabíjí jejich kolegy, a plošně likviduje infrastrukturu, včetně stadionů a hal.

Vystupňovaným tlakem mezinárodního společenství by se však mohlo podařit prosadit znemožnění účasti těch ruských sportovců, kteří jsou členy armádních a policejních klubů. Vždyť, a to je neopominutelné, to jsou Putinovi vojáci, kteří i když neřídí tank nebo nepokládají miny, pořád jsou prostředkem propagandy sátu, který každým den páchá další zločiny proti lidskosti.

V mnohém by mohly být nápomocné i policejní a imigrační úřady v zemích, které s účastí ruských sportovců na OH nesouhlasí. Klasickým příkladem je aktuální neposkytnutí povolení ke vstupu do České republiky ruským a běloruským tenistkám na turnaj Prague Open. To by mělo platit pro všechny, kteří jsou nějakým způsobem napojeni na Putinův režim nebo jej podporují. A pokud se ho nezřeknou, neměli by mít přístup i na olympijské hry. Německo a po druhé světové válce i Japonsko a další země také nebyly obeslány pozvánkou na Olympijské hry v Antverpách 1920 a Londýně 1948. A když pozvánku na OH v Paříži 2024 nedostane Ruská federace, nevidím jediný důvod k souhlasu s účastí ruských sportovců i pod neutrální vlajkou, až na jasně vyspecifikované výjimky.

Kdy jindy než nyní, vystupňovat tlak na předsedu IOC Thomase Bacha, aby minimálně zpřísnil podmínky startu sportovců ze země, která na OH není pozvána.