Ukrajinka a Ruska nenašly po vzájemném duelu společný pozdrav.

Ukrajinka a Ruska nenašly po vzájemném duelu společný pozdrav. Zdroj: Koláž BLESKsport

Ruská šavlistka Anna Smirnovová (27.7. 2023)
Ruská šavlistka Anna Smirnovová (27.7. 2023)
Ukrajinská šavlistka Olha Charlanová. (27.7. 2023)
Zdrcená Ruska Anna Smirnovová
Ukrajinská sportovní šermířka Olha Charlanová
7
Fotogalerie

Skandál v Miláně: Ukrajinská šermířka odmítla podat Rusce ruku. Zlobované vedení turnaje ji diskvalifikovalo

Ukrajinku diskvalifikovali, Ruska po prohře nepostoupila, neznámá Bulharka má bronz z MS světa v šermu. Lže čtyřnásobná olympijská medailistka Olha Charlanová, nebo své slovo nedodržel prezident FIE Řek Emmanuel Katsiadakis?

S blížící se olympiádou v Paříži – zahájení na Seině proběhne za necelý rok – se stupňuje tlak sportovní páté kolony, co nejvíce rozvolnit podmínky pro účast sportovců ze zemí, které se přímo účastní agrese na Ukrajině. V mnoha případech jde o rozhodnutí více než sporná, především proto, že dotčení sportovci jsou často členy vojenských a policejních klubů.

Některé mezinárodní sportovní federace, především v bojových sportech, vedle šermu i v judu, se už rozhodly, že reprezentantům Ruska a Běloruska umožní účast na OH pod neutrální vlajkou. Agentura AP píše, že veslaři vytvořili kočkopsa – pod neutrální vlajkou mohou soupeřit na singl lodích a ve dvojkách, ne však na větších lodích, o soutěžích v plavání se má rozhodnout nyní po mistrovství světa, gymnasté zatím návrat „neutrálních“ sportovců odložili na rok 2024, lukostřelci jejich účast nevyloučili, ale označili ji jako nepředpokládatelnou, proti účasti zůstává lehká atletika. Jasná je situace v kolektivních sportech, kam ruské reprezentační týmy nebudou připuštěny.

Přímo modelová událost se odehrála včera na Mistrovství světa v šermu v italském Miláně. V prvním kole vyřazovací části šavle žen proti sobě stály ukrajinská šampionka, držitelka čtyř olympijských medailí a čtyř individuálních titulů mistryně světa Olha Charlanová s Ruskou Annou Smirnovovou nastupující bez státní příslušnosti. Ukrajinka po jasném vítězství 15:7 své oponentce místo ruky nabídla šavli, aby si jejím poklepáním dali znamení na ukončení boje.

Ruska se začala divit, nechtěla se z planše hnout, přestože rozhodčí zápas ukončil. Za chvíli přispěchal Rusčin trenér a Smirnovové přinesl židli. Ta se v sedě jala protestovat, a po (podle CNN) třičtvrtěhodinovém trucování, kdy se ji opakovaně rozhodčí snažili vyvést ze sportoviště, dosáhla toho, že vedení turnaje se usneslo na diskvalifikaci Ukrajinky. Rozhodnutí je slušně řečeno zvláštní, Ukrajinka byla diskvalifikována, ale Ruska nepostoupila do následujícího kola, a tak se bez boje kvalifikovala zcela neznámá Bulharka Joanna Iliejevová, která se ještě téhož dne prošermovala až k bronzové medaili.

Diskvalifikace Charlanové nejen znamená ztížení její kvalifikace na OH v Paříži, ale černá karta, obdoba červené v kopané, ji automaticky vyřazuje z příští soutěže, kterou je týmový turnaj, jehož kvalifikace se uskuteční zítra, a finálová část o titul mistryň světa je na programu v sobotu. A bez Charlanové Ukrajinky ztrácejí pozici favorita.

Ukrajinská výprava se okamžitě odvolala, Charlanová se dokonce nechala slyšet, že předseda Mezinárodní šermířské federace FIE jí přislíbil, že Rusce ruku podávat nemusí. Situace je o to absurdnější, že Ruska na MS vystupující jako nezávislá sportovkyně se podle Ukrajinské Pravdy na svém twitterovém účtu opakovaně chlubila náklonností k ruské armádě.

Nedodržel předseda FIE Katsiadakis slovo? To zatím nevíme. Každopádně jeho předchůdcem byl po šestnáct let až do března roku 2022 uzbecko-ruský oligarcha Ališer Burkmanovič Buchmanov, člověk z okolí Vladimíra Putina, známý mimo jiné jako spolumajitel Mettaloinvestu, druhého největšího mobilního operátora v Rusku, MegaFon nebo kdysi nezávislého vydavatelství Kommersant, jehož majetek Forbes v roce 2019 odhadoval na 12,6 miliardy dolarů. Zmíněná FIE je jednou z nejvýrazněji prorusky prolobovaných mezinárodních sportovních asociací. V jejím čele stojí nejen několik zástupců arabských zemí, ale i například zástupce Venezuely. Kazachstán reprezentuje dle FIE Oleg Peskov, rada velvyslanectví Republiky Kazachstán v Ruské federaci. Nejabsurdnější postavou v mezinárodním vedení FIE je pak zástupce Panamerické asociace, jistý Vitalij Logvin, do funkce navržený Nikaraguou, rodák z Taškentu, bývalý sovětský reprezentant, dnes občan Salvadoru.

Když byl po ruském útoku na Ukrajinu v únoru 2022 Buchmanov, na kterého byly ihned uvaleny mezinárodní sankce, nucen odejít z funkce prezidenta FIE, byl na jeho místo zvolen již zmíněný Emmanuel Katsiadakis. Celoživotní bafuňář, od roku 1989 šéf Řecké šermířské federace. Proto není divu, že takhle absurdně osazené vedení FIE, vedle juda jedna z prvních mezinárodních sportovních asociací, vydalo nařízení, že pokud nebude povoleno ruským a běloruským sportovcům soutěžit na mezinárodních kláních, nebudou se zahrnovat do kvalifikačních kritérií na OH. Protestovali Němci, Britové i další národy, výsledek nulový. Poláci se rozhodli na letošní mistrovství Evropy, pořádané v rámci Evropských her, Rusy a Bělorusy nevpustit. A tak proruská FIE odebrala soutěži status mistrovství Evropy.

Zde je na místě zmínit, že FIE sídlí v Lausanne, tedy ve stejném městě jako Mezinárodní olympijský výbor, jehož prezident Němec Thomas Bach, mimochodem bývalý olympijský vítěz v šermu fleretem (1976), se v minulosti rád prohlašoval za přítele Vladimira Putina. Známé jsou jeho snahy o zrušení zákazu startu ruských sportovců na velkých mezinárodních soutěžích, ze kterých byli vyloučeni po opakovaných dopingových skandálech. Stejný muž dnes stojí v čele snah, co nejvíce zmírnit zvažovaný zákaz startu ruských a běloruských sportovců na olympijských hrách v Paříži.

Je opravdu těžké si představit, že sportovci napadené Ukrajiny by si měli podávat ruce s ruskými sportovci, kteří jsou členy vojenských a policejních klubů nebo veřejně vyjadřovali či stále vyjadřují podporu Putinovi a jeho zločinné agresi. Mimochodem o den dříve, než po svém vítězném zápase odmítla Olha Charlanová podat ruku ruské soupeřce, raději ke svému zápasu proti Rusovi Vadimu Anochinovi vůbec nenastoupil ukrajinský šermíř Igor Rezlin, držitel bronzové medaile z minulé olympiády v Tokiu. Postoupil Anochin.