Erdoğan je v první řadě obchodník, jehož jediným cílem je maximalizovat politický zisk ve prospěch udržení u moci a posilování pozice Turecka jako samostatného hráče na mezinárodní šachovnici

Erdoğan je v první řadě obchodník, jehož jediným cílem je maximalizovat politický zisk ve prospěch udržení u moci a posilování pozice Turecka jako samostatného hráče na mezinárodní šachovnici Zdroj: Profimedia.cz

Petr Sokol: Další roky se Sultánem. Co znamená Erdoğanovo znovuzvolení pro Evropu i pro Turecko

Nedělní volby rozhodly, že i dalších pět let bude stát v čele Turecka Recep Tayyip Erdoğan. Zastánce větší role islámu ve společnosti a silnější role Turecka ve světě vyhrál volby, ale hodně nerovnou kampaní.

Opozice si věřila, že tentokrát už politika, který si sám rád nechává říkat Sultán, z čela země sesadí. Nepovedlo se to kvůli určitým chybám opozice i naprosté mobilizaci státu, jeho aparátu i ekonomiky ve prospěch Erdoğanova znovuzvolení. I proto je teď aktuální otázka, jak bude vypadat dalších pět let Sultánovy vlády nad Tureckem navenek i dovnitř.

Turecké století

Erdoğanovo znovuzvolení za časů vysoké inflace a nepříliš zvládnuté obnovy oblastí zasažených ničivým zemětřesením je v první řadě potvrzením prezidentovy politiky, která se ve zkratce skrývá pod heslem „Nové turecké století“. Tenhle Erdoğanův slogan provázel celou jeho kampaň a má vyjadřovat jeho představu o Turecku jako nové mocnosti mezinárodních vztahů, jež bude tvořit jeden z pólů nového uspořádání světové politiky. Erdoğanovo Turecko se v tomto ohledu nepovažuje za součást Evropy či Západu, ale samostatného aktéra, který hraje na globální scéně jedině ve svůj vlastní prospěch.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!