Video placeholde

Kalousek v Reflexích: Bojím se, aby vláda od slibovaných úspor neustoupila, byla by to její porážka

Kritickými reakcemi veřejnosti na vládní úsporný balíček a jeho zjevnými i skrytými nedostatky se zabýval dnešní pravidelný pořad Reflexe Miroslava Kalouska a Marka Stoniše. V druhé polovině pořadu Miroslav Kalousek odpověděl na dotazy diváků, které se plánu vlády týkaly.

Vláda svůj úsporný plán nekomunikuje dobře, je v něm mnoho nejasností, shodli se oba diskutující. Marek Stoniš si dokonce myslí, že to, jak jej samy vládní strany začaly komentovat nebo se chlubit, čemu všemu před oznámením úsporného plánu zabránily, způsobilo, že už se nejedná o žádný komplexní balíček k ozdravení veřejných financí. „Jediné, co je jasné: Budou se zvedat daně. O škrtech a úsporách ovšem nic konkrétního nevíme, dokonce sám ministr financí Stanjura odmítl prozradit, kde chce vláda škrtat,“ řekl. „Před týdnem jsem na svůj twitterový účet napsal: ,Neustupovat, neustupovat, neustupovat!‘, navazuje Kalousek. „Nemyslel jsem neustupovat v nějakém detailu, ale nesmí se snižovat celkový objem úspor, který má být v příštím roce 94 miliard a 150 miliard v roce 2025. To považuji za minimum, z něhož se opravdu ustoupit nesmí,“ říká Kalousek. „Ale když slyším ministra školství, který říká, že sice ušetří dvě miliardy, ale půjčí si pětačtyřicet miliard, tak mám obavy.“

Za stejný problém například považuje vystoupení ministra sociálních věcí Jurečky, který den po oznámení úsporného balíčku vystoupil na tiskové konferenci a slíbil zvýšení rodičovského příspěvku. Nebo ministra dopravy Kupky, jenž se nechal slyšet, že nebude chtít od státu třicetimiliardovou dotaci, ale vypíše pro potřeby svého resortu dluhopisy. „Jsem obhájce toho balíčku, i když mě v něm spousta věcí bolí, jenže každý den slyším nějaký svěží nápad na zvyšování výdajů a začínám se trochu bát, že na konci roku nebude celkový objem úspor na příští rok 94 miliard úspor, ale mnohem méně. Opravdu se bojím, aby vláda ten plán úspor jen nepředstírala, což by byla porážka. Signály jsou opravdu varující.“

Bude vláda škrtat dotace, jež nemá?

Když kritizuje plán na obří půjčku pro školství resortním ministrem Bekem, je správná půjčka, kterou loni na podzim podepsal v Bruselu kvůli pomoci ukrajinským uprchlíkům ministr vnitra Rakušan?

Jak je možné, že vládní balíček začala kritizovat Danuše Nerudová, přestože minulý týden vystoupila na tiskové konferenci vlády při jeho oznámení?

Jakou zákulisní okolnost, jež provázela přípravu úsporného balíčku, považuje Miroslav Kalousek za šokující?

Měla by vláda škrtnout dotace neziskovému sektoru?

Na tyto i další otázky hledal odpovědi aktuální pořad Reflexe Miroslava Kalouska a Marka Stoniše

Své dotazy do příštího vydání můžete už dnes posílat na emailové adresy marek.stonis@reflex.cz nebo kalousek@reflex.cz