Rudolf Švec (vlevo) v průvodu na 1. máje 1977

Rudolf Švec (vlevo) v průvodu na 1. máje 1977 Zdroj: Paměť národa

Komunisté slaví Svátek práce
Prvomájový průvod odborářů v Rakousku.
Anarchistický prvomájový piknik (1.5.2022)
Anarchistický prvomájový piknik (1.5.2022)
5
Fotogalerie

Karel Steigerwald: Pryč s Prvním májem, svátkem práce!

I letos se zas opakují slavné májové dny, jak se jim kdysi říkalo. Otevíraly je 1. máje existenční pochody s alegorickými vozy a jásajícími dětmi s mávátky a končili 9. května vojenskou přehlídkou na Letné. Obě slavnosti byly přední ozdobou nekonečného sledu Dnů a Měsíců knihy, raketového vojska, lesů, znárodnění, žen, dětí, učitelů, tisku, horníků.

Byl i den policie (SNB). Nebylo skoro dne, aby to nebyl nějaký Den něčeho. Smyslem těchto oslav bylo vyvolat v lidech pocit, že se v komunistickém bezčasí něco děje. Byly to také dny či spíše žně uličních udavačů. Kdo nezdobí okna, kdo nešel do průvodu… to bylo kádrování a trestání! 

Všechny ty dny už odešly do dějin, málokdo si vzpomene, jak děti ťapaly na výročí ruské komunistické revoluce v průvodu s lampionky. Nepřežil ani devátý květen, falešné datum konce světové války. Ten se dnes slaví 8. května, kdy válka skutečně skončila. Přežil jedině První máj, stále tu s námi je. Už bez průvodů a alegorických vozů, vlastně bez jakékoliv náplně. Lidé mají ten svátek ničeho rádi, protože je volno a nikdo nikam nemusí. Do ulic vyrážejí jen extrémistické bojůvky.

První máj už přišel sem, vesele mu zatancujem, s námi živote jásej, písní svobodu hlásej… i takové debility se zpívaly. Bylo by rozumné Svátek práce zrušit bez náhrady. Kdo chce oslavit práci, ať nechodí pro dávky, nýbrž do práce. Je krize, hodilo by se to. Pro ČR je to i příležitost být konečně v něčem první, protože v cizině ten svátek také je a také nikdo neví, proč. Tak zvedni hlavu, vládo a zruš ho. Už jsem to marně navrhoval v roce 2017. Tak to snad zabere letos. Když ne, navrhnu to po čase zas. Ale to už bude další nový svátek, Den nezávislých čarodějnic.