Šílenec postřílel pět lidí v rodinném domě.

Šílenec postřílel pět lidí v rodinném domě. Zdroj: ČTK

Znalci počítačových her jistě znají AR15, který pod označením M16 a M4 používá americká armáda.
Šílenec postřílel pět lidí v rodinném domě.
Waco, Texas: První oficiální mítink Trumpovy kampaně před primárkami a volbami 2024 (25. 3. 2023).
Waco, Texas: První oficiální mítink Trumpovy kampaně před primárkami a volbami 2024 (25. 3. 2023).
4
Fotogalerie

V USA je více zbraní než Američanů, což není překvapením, když mají Amíci zjevně radši kvéry než děti

Včera se ve Spojených státech odehrála další hromadná střelba, vyžádala si pět obětí. Tentokrát v městečku Cleveland v Texasu. Neplést se slavnějším Clevelandem v Ohiu. Tam se střílelo tři dny nazpátek a byli dva mrtví. Ve chvíli psaní tohoto článku je zdrogovaný útočník stále ještě na útěku a policie po něm pátrá. Třeba ho i chytí dřív, než se začne střílet znovu.

Od začátku roku zemřelo na následky střelby ve Spojených státech zhruba pět tisíc lidí a to nepočítáme sebevraždy, ty představují dalších šest tisíc mrtvých. Střelba se v USA stala nejrozšířenější příčinou smrti u dětí, na zastřelení teď umírá více dětí než na rakovinu i na dopravní nehody. Přes sto šedesát “mass shootings” se v zemi odehrálo od 1. ledna, jenom deset jich proběhlo o víkendu mezi 14. a 16. dubnem. Skoro by se řeklo, že výraz “krize” dostatečně nepokrývá, v jakém stavu se Spojené státy nacházejí. 

A přesto všechno se americká politika ani veřejnost nedokáže doopravdy shodnout na příčině. To, co Američané nazývají “left”, tedy levice, kterou my bychom v evropském kontextu považovali spíš za středopravici, tvrdí, že za drtivou většinu obětí zastřelení může široké rozšíření palných zbraní mezi populací. Současný odhad je, že mezi americkými civilisty koluje nějakých tři sta padesát milionů palných zbraní, to znamená, že na sto Amerických občanů vychází sto dvacet kvérů. Pokud jste Američan a vlastníte pistoli, jste pořád pětinu brokovnice za národním průměrem. 

Pravice samozřejmě bude oponovat okřídlenou hláškou, že “nezabíjejí zbraně, ale lidé, kteří drží zbraně”. Což je pravda, ale troufl bych si odvážnou poznámku, že zbraně při tom tak trochu pomáhají. Troufnu si tu poznámku napsat, republikánovi bych jí do očí neřekl. Protože je určitě ozbrojen.

Všechny důvody světa

Dva týdny zpátky se v USA odehrál každoroční slet fanoušků zbraní organizovaný NRA, National Rifle Association, tedy Národní asociace zbraní. Kromě ohromného veletrhu, kde jste mohli koupit všechno od revolverů, přes pistole až po pušky a taktické vybavení, se taky pořádala konference s velkým množstvím řečníků. 

Prezidentský kandidát Vivek Ramaswamy viní z masového střílení absenci tradiční rodiny a to, že na sociální sítích jsou děti pod patnáct let. Guvernér Chris Sununu duševní zdraví, někdejší Trumpův viceprezident Mike Pence viní trans aktivisty a sám Donald Trump se objevil, aby vyjmenoval všechno. Podle Trumpu je na vině ze střílení dětí duševní zdraví, spirituální degenerace národa a geneticky upravená marihuana. 

Republikáni zbožňují mluvit o tom, že za tisíce zastřelených Američanů nemohou zbraně, ale cokoli jiného. A částečně to asi bude přesvědčením, ale skromně se domnívám, že velkou motivací bude i to, že NRA jenom za rok 2021 utratila téměř pět milionů dolarů za lobování pro zbraně. Pozor, to jsou čísla lichých nevolebních let. Jenom republikáni od NRA dostali na svou kandidaturu v roce 2016 padesát milionů dolarů. 

Hlavními důvody střelby bývávaly v očích americké pravice akční filmy a videohry, ale teď když se z nich stala zábava masová, nemůžou je republikáni vinit tolik, protože si je užívají i jejich voliči. Nicméně, tohle vyjmenovávání pojmů není jen plácání do prázdna, reálně na posluchače působí a budí v nich strach. Cože je by design, republikáni chtějí hlasy, FOX News diváky a InfoWars kliky. “Trans aktivisté a duševně nemocná děcka z gay rodin si jdou pro vás, kupujte více zbraní!” A když takové bludy vysíláte do světa, není divu, že je víc a víc střelby na nevinné občany.

Jako dva týdny zpátky, když nebohý černý šestnáctiletý kluk měl vyzvednout svého sourozence, zaklepal omylem na špatné dveře a dostal kulku do hlavy. Čtyřiaosmdesátiletý střelec se šel den na to sám prásknout na policii. Ani ho nikdo nešel zatknout! Nejspíš proto, že se všichni báli zaklepat na dveře. Takhle to dopadá, když vytvoříte vystrašenou a ozbrojenou populaci, jenom proto, abyste dostali prachy na kampaň.