Mnohé matky by šly rády do práce, ale předškolní zařízení leckde nejsou. Stát, lépe řečeno obce, fatálně selhávají.

Mnohé matky by šly rády do práce, ale předškolní zařízení leckde nejsou. Stát, lépe řečeno obce, fatálně selhávají. Zdroj: Profimedia.cz

Pavel Páral: Matky na krmníku. Česko má nejméně zaměstnaných žen s dětmi v Evropě

Jestli je v Česku něco nedotknutelnou politikou, je to podpora rodinám s dětmi. I u těch stařečků veřejnost chápe, že důchody nemohou růst do nebe bez ohledu na to, jak se zvedají, či spíše nezvedají reálné mzdy. Výsledkem je situace, kterou nám připomněla opět nedávno ve svém přehledu o české ekonomice Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Mimořádně nízká zaměstnanost matek, které mají u nás bezkonkurenčně nejdelší rodičovskou v Evropě, je jedním z důvodů už dlouho trvajícího nedostatku pracovní síly, ale je také hlavním faktorem mzdových rozdílů mezi muži a ženami a nižším než v Evropě obvyklým zastoupením žen ve vyšších pracovních funkcích. Neochota nastoupit do práce je u našich žen ve srovnání se zahraničím až neuvěřitelná. Ve srovnání s bezdětnými ženami je zaměstnanost matek s jedním dítětem do šesti let věku poloviční, což je v mezinárodním srovnání zcela bezprecedentní. Druhé Estonsko dosahuje rozdílu mezi matkami a bezdětnými jen něco přes dvacet procent a třetí Německo pouhých 11 procent. V takovém Švédsku pracuje větší procento matek než bezdětných žen. Tato chybějící pracovní síla podle OECD do značné míry limituje možnosti budoucího růstu ekonomiky a nutno dodat, že to tato organizace českým vládám říká už hezkých pár let. Stejně jako to, že bychom s tím měli něco dělat.

Nejsou školky

Nejeden ekonom přitom na první dobrou konstatuje, že je to velkorysou mateřskou, jaká nemá obdoby, a další podporou v daňovém systé-
mu, v níž Česká republika také v mezinárodním srovnání vyniká. Například není na světě druhá země, kde by rodina s jedním vydělávajícím měla zápornou daň ve výši osmi procent.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!