Zbyněk Stanjur by svěřil rozhodování o výši platů politiků České národní bance nebo Národní rozpočtové radě

Zbyněk Stanjur by svěřil rozhodování o výši platů politiků České národní bance nebo Národní rozpočtové radě Zdroj: ČTK / Michal Krumphanzl

Jednání vlády: Ministři Ivan Bartoš (Piráti), Zbyněk Stanjura (ODS) a Marian Jurečka (KDU-ČSL) (15.3.2023)
Jednání vlády: Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)  (01.03.2023)
Jednání vlády: Kabinet premiéra Petra Fialy poprvé v novém roce. Na snímku ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) a ministr zemědělství Zdeněk Nekula (4.1.2023)
Ministr financí Zbyněk Stanjura
Jednání vlády: Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) (14.9.2022)
12
Fotogalerie

Pavel Páral: Tučné platy politikům? Ano, ale jen z vyrovnaného rozpočtu

Důchodcům seberou tisícovku a sami si přidají dvacet tisíc. Téma platů politiků celkem pravidelně zvedá ve veřejnosti vlnu adrenalinu a v době, kdy jde tlusté do tenkých, jako letos to těžko může být jinak. Je marné vysvětlovat, že celé zvýšené roční platy poslanců, senátorů, ministrů a prezidenta by nestačily ani na týdenní příjem našich penzistů.

Je to ale celkem pochopitelné a předvídatelné chování. To, že současná vládní většina v parlamentu tohle neumí pochopit a diví se, že jí to opozice a její vlastní prezident otloukají o hlavu, je ostudné. Že když kážu utahování opasků, nemohu si ho sám povolovat, je jinak pochopitelné i Pepkovi Vyskoč. A publikování tabulek, kterak těm penzistům narostly důchody v procentech dramaticky víc než platy poslanců za posledních pět let, je jenom šlapáním v nevoňavém nadělení.

Návrh ministra financí Zbyňka Stanjury svěřit rozhodování o výši platů politiků České národní bance nebo Národní rozpočtové radě je bezpochyby rozumný. Praxe, kdy si poslanci hlasují o vlastních platech, fakt nedělá dobrý dojem. Nicméně tohle téma není až tak expertní a o přiměřenosti takové výplaty by měla panovat nějaká politická shoda a při debatě o takové shodě bychom si měli vyjasnit, za co ty politiky platíme. Leckdo si myslí, že je to za zajištění levnějšího cukru a rohlíků, ale ve skutečnosti je to správa země. Chceme, aby ji tahle parta u moci předala té následující ve stavu stejném nebo pokud možno ve stavu lepším, než ji převzala. A to se asi nejlépe změří státním dluhem.

A tak by politici měli brát hodně peněz, abychom do politiky dostali i kvalifikované lidi schopné si hodně peněz vydělat i jinak, ale měli by je brát jen tehdy, pokud plní zadání. Tehdy když státní dluh neroste, či dokonce klesá. Prostě tučné platy nelze vyplácet na dluh. Jinak by, abychom naše politiky netýrali, brali normální průměrnou mzdu vyplácenou v soukromém sektoru. To bychom byli rychle svědky, kterak koalice s opozicí projednávají hladce jeden vyrovnaný rozpočet za druhým.

Tenhle nápad je samozřejmě jen líbivou a neuskutečnitelnou pohádkou. Teď koalici fakticky nezbývá než platy jednoduše zmrazit a zaplatit vysoké politické náklady za vlastní hloupost s jejich rozmrazením. A do budoucna ať je opravdu raději spravuje ČNB. Ale nějakou motivaci k zodpovědnému rozpočtovému chování by to každopádně chtělo.