Gwyneth Paltrow

Gwyneth Paltrow Zdroj: Profimedia.cz

Zimní sporty si ráda užívá.
Gwyneth Paltrow
Padesátku byste jí asi nehádala
Gwyneth Paltrow s dcerou Apple
Gwyneth Paltrow s dcerou Apple
7
Fotogalerie

Ve hře je pověst, nikoli peníze: Soud ze srážky na lyžích s herečkou Gwyneth Paltrowovou pokračuje

Je to vlastně klasický soudní spor „on říkal, ona říkala“ - obě strany viní ze srážky na lyžích na mírném svahu pro začátečníky tu druhou a obě tvrdí, že do nich při jízdě ve středisku Deer Valley v Utahu někdo narazil zezadu. Na jedné straně stojí důchodce Terry Sanderson jako člověk, který se údajně snaží zneužít bohatství a slávy jedné z největších současných hollywoodských hvězd, na druhé straně oscarová herečka a úspěšná podnikatelka Gwyneth Paltrowová jako údajně nedbalá celebrita, která dle protistrany ujela poté, co do seniora narazila a tím jej zranila.

Spor, který začal v úterý 21. března a má trvat osm dní, ve Spojených státech pochopitelně poutá pozornost. Byť ne tak obrovskou, jako třeba loni občansko-právní spor o ušlý zisk Depp v Heardová, který řešil (v přímém přenosu) soud ve Fairfaxu ve Virginii a který skončil po šesti týdnech vítězstvím herce Johnnyho Deppa nad jeho exmanželkou Amber Heardovou.

Enormní publicitu, podpořenou také obecně silným právním vědomím ve Spojených státech, pak v posledních letech měly například procesy s Harveym Weinsteinem či bývalým policistou Derekem Chauvinem, vrahem George Floyda; tehdy se však jednalo o nesrovnatelně zásadnější, přelomové případy.

Zajímavé je, že obžaloba i obhajoba v americkém soudním systému vystupují před až dvanáctičlennou porotou, složenou z běžných občanů, protože zde platí, že každý má být souzen lidmi sobě rovnými, bez právnického vzdělání. Je to důležité: tito „porotci z lidu“ bývají pečlivě vybíráni, jejich účast na procesu je povinná a neměli by být před začátkem soudu přikloněni k žádné ze stran. Neměli by v době, kdy soud probíhá, ani sledovat média či sociální sítě.   

Žaloba o jeden dolar     

V pátek 24. března před soud v Park City v Utahu předstoupila k výpovědi sama herečka, která se kromě jiného v roce 1998 proslavila výkonem v hlavní ženské roli snímku Zamilovaný Shakespeare, za který získala Oscara. Protistranou je 76letý důchodce a bývalý optometrista Terry Sanderson, který ji v roce 2019 zažaloval o 3,1 milionů dolarů za ublížení na zdraví způsobené srážkou na lyžích; po neúspěšném soudu částku loni snížil na 300 000 dolarů odškodného. 

Paltrowová je obviněna z toho, že Terryho Sandersona v roce 2016 srazila na sjezdovce pro začátečníky v luxusním středisku Deer Valley, způsobila mu zlomeninu čtyř žeber, poškození mozku a emocionální újmu; následně údajně z místa nehody ujela. Už v roce 2019 však oscarová herečka podala protižalobu, ve které tvrdí, že Sanderson naopak najel lyžemi do ní a kromě hrazení soudních výloh požaduje také symbolický jeden dolar jako odškodné. Tato částka zdůrazňuje, že v sázce herečky a majitelky prosperující firmy je její dobré jméno, pověst.

Paltrowová je totiž také zakladatelkou a generální ředitelkou společnosti Goop, založené v roce 2008, zaměřené na zdravý životní styl a ženský wellbeing, v hodnotě 250 milionů dolarů; dnes má značka kromě občasných kontroverzí (zavádějící marketing, podivuhodné produkty, neověřené alternativní rady) a výborně rozjetého e-shopu také svůj časopis, podcast a od roku 2020 na Netlixu šestidílnou dokumentární minisérii The Goop Lab.

Jednodolarové odškodné už má mezi celebritami svůj precedens: stejně symbolickou částku požadovala v roce 2017 zpěvačka Taylor Swiftová, když podala protižalobu na jistého rozhlasového moderátora – dotyčný ji tehdy žaloval za to, že byl kvůli její stížnosti, že ji sexuálně obtěžoval, vyhozen z práce – Taylor Swiftová tehdy dolar, který potvrzoval její nevinu, skutečně vysoudila. 

Americké „celebritní“ soudy podobného typu, tedy za veřejné očistění pověsti, bývají v posledních letech častější a konají se, je-li to možné, i za účasti médií. Bývají i živě přenášeny na YouTube či Court TV. V pátek 24. března tak Paltrowová, známá mimo jiné z několika Marvelovek, před utažským soudem dle očekávání sama vypovídala, vyslýchána advokátkou protistrany Kristin Van Ormanovou. Web npr.org ji citoval, že v den srážky se Sandersonem byla na lyžích se svými dvěma dětmi a také nynějším manželem Bradem Falchukem a jeho dvěma dětmi. „Bylo tam tělo, které se na mě tlačilo, a velmi podivný, chrčivý zvuk,“ řekla. „Můj mozek se snažil pochopit, co se děje.“ Pak Paltrowová zopakovala své tvrzení, že to byl naopak Sanderson, kdo na lyžích vjel zezadu do ní.

Někteří svědci, například Sandersonova bývalá přítelkyně, už před soudem vypovídali, počítá se ale s předvoláním dalších: lékařských expertů, lyžařských instruktorů i obou hereččiných dětí, nyní šestnáctiletého Mosese a osmnáctileté Apple. Soud v Utahu v Park City, známém pořádáním mezinárodního festivalu nezávislých filmů Sundance, bude pokračovat v pondělí 27. března ráno tamního času v přímém přenosu na YouTube.