Video na sociálních sítích mělo za pár dnů tisíce shlédnutí.

Video na sociálních sítích mělo za pár dnů tisíce shlédnutí. Zdroj: archiv MP Praha, Nguyen Phuong Thao

Pomáhat a natáčet. Policie by si měla přestat hrát na youtubery a nepranýřovat lidi na internetu

Už pár dní cloumá veřejnou debatou skandál moderátora České televize Jakuba Železného. Na internetu začalo kolovat video, na kterém se člověk se zastřenou identitou hádá s městskou policií. Vzhledem k jeho specifickému způsobu vystupování nebylo pana Železného složité ve videu poznat. Incident nejdřív popíral, po mediálním tlaku se ale ke všemu přiznal a veřejně se omluvil. Tím jeho kauza asi končí. Taky by mělo skončit policejní youtuberství.

Jistě, děje se to už roky. Policie a její různé útvary se prezentují na internetu, za tím účelem zveřejňují videa ze zákroků, často jde o kuriózní případy, kterými se pak veřejnost baví, a asi to i nějak přispívá ke všeobecnému povědomí o tom, jak policie pracuje, co všechno musí řešit, o čem ani nevíme atd. Tak v čem je problém?

Předně je zvláštní, že Městská policie hl. m. Prahy na svých sociálních sítích zveřejnila zrovna toto video. Dokážu si představit, že strážníci v Praze řeší denně stovky případů špatného parkování. U některých z nich dojde jistě k podobnému tyátru jako tady v případě pana Železného. Proč zveřejňují záznam zrovna tohoto, několik měsíců starého úkonu? Protože na něm vyvádí veřejně známá osobnost?

Může to vypadat logicky, městská policie se chce prezentovat na veřejnosti a video s virálním potenciálem jí k tomu může dobře posloužit. Jenže v tomto případě by taková logika platit neměla, městská policie není žádný youtuber, nemá si získávat popularitu senzačními videi na internetu, ale profesionální prací, kterou jistě občané u této instituce ocení nejvíc.

Tentokrát to odnesl Jakub Železný, který se rozhodně nechoval správně, ale nemusí kvůli tomu být vystaven na internetu jako na pranýři. Ať zaplatí pokutu a šmitec. A tak by to mělo být u všech. Není žádný veřejný zájem na tom, aby policie ukazovala videa z řešení prostých přestupků, které mají takřka nulový společenský dopad. Jde jenom o PR, nic víc a kvůli tomu by policie neměla nikomu dělat na internetu ostudu. Zvlášť když je na ulicích vidno mnoho její vlastní ostudy.

Policajt, youtuber

Tentokrát se bavíme o incidentu, který se stal na Václavském náměstí. Tedy na místě, u kterého lze s čistým svědomím poznamenat, že ho trápí výskyt společensky závažnější kriminality, než je špatné parkování televizních moderátorů.

Podvodné směnárny, prodej drog na ulici, ruličkáři, již okrádají turisty při směně peněz, podvodní taxikáři a mnoho dalších lumpáren, které globálně kazí Praze pověst a dělají z jejího centra někdy odpudivé místo. Rád bych se podíval, jak někdo zatočí s tímto. A ejhle, taková videa jsou, ale kupodivu ne od policie, ale od skutečných youtuberů. Možná by se úsilí strážníků mohlo orientovat tímto směrem, aby to už nemusel řešit Janek Rubeš. Za policii mají hovořit výsledky patrné v ulicích, ne senzační videa na internetu.

Video placeholde
Jakub Železný k incidentu s policií na Václavském náměstí • David Turek