Čeští vlastneci vs. dodávky zbraní na Ukrajinu

Čeští vlastneci vs. dodávky zbraní na Ukrajinu Zdroj: Koláž reflex.cz; Zbyněk Pecák/ČTK/AP Photo/Libkos, File

Kvůli Ukrajincům se špatně nemáme. Platí daně a jejich země nakoupila zbraně za desítky miliard

Václavské náměstí v Praze se v poslední době čím dál častěji stává kulisou pro protivládní demonstrace. Ti, kdož je pořádají, využívají proruských sentimentů a ekonomické frustrace části společnosti k dosažení svých politických cílů. V těchto kruzích se často mluví o tom, že stát vynakládá na pomoc Ukrajině velké peníze a na vlastní občany kašle. Jenže na válce zatím spíš Česká republika vydělává.

Začněme výdaji. Za poslední rok se v Česku i ve světě vzedmula obrovská vlna finanční i materiální pomoci napadené Ukrajině. Česká republika poskytla azyl ukrajinským uprchlíkům, jichž za minulý rok přišlo celkem 467 862, přičemž podle údajů ministerstva vnitra jich nyní v Česku pobývá asi tři sta tisíc. Vláda za poslední rok přispěla na pomoc těmto lidem částkou 25,7 miliardy korun.

Další peníze, které český stát vynaložil na pomoc Ukrajině, jsou ve formě darované vojenské techniky, která je oceněna na 4,8 miliardy korun. Šlo především o zbytky staré ruské výzbroje, která v armádních skladech přetrvávala ještě z dob varšavské smlouvy a kterou by bylo nutno tak či tak nahradit moderním vybavením.

Dalšími částkami přispěli sami občané a firmy a tyto dary představují v součtu jednotky miliard. Celkem tedy státní výdaje na pomoc Ukrajině za poslední rok činily 30,5 miliardy korun.

Válka vydělává

Z ukrajinských uprchlíků, jež představují především ženy a děti, nastoupilo do práce 100 000 lidí. Tito zatím odvedli státu na daních zhruba 8 miliard korun. Nehledě na to, že jejich přítomnost na trhu práce do jisté míry saturovala potřeby firem, které se dlouhodobě potýkaly s nedostatkem zaměstnanců.

Za darovanou vojenskou techniku dostala Česká republika od USA finanční kompenzaci v hodnotě 4,4 miliardy korun, která má sloužit na nákup nové výzbroje pro českou armádu. Další stovky milionů korun k tomuto účelu dostal stát od Evropské unie a další peníze mají přijít tento rok. V minulém roce navíc stát vydal českým zbrojařům povolení k vývozu zbraní na Ukrajinu v celkové hodnotě 68 miliard korun, přičemž v rámci této částky bylo zatím Ukrajině dodáno zboží za 28 miliard. Tyto nové obchodní příležitosti pro české zbrojaře se opět pozitivně podepíšou jak na vybrané dani, tak i na zaměstnanosti a dalších ekonomických ukazatelích. Cynicky řečeno, Česko na této válce zatím spíš vydělává a potenciální zisky mnohonásobně převyšují výdaje.

Dezoláti z Václaváku tedy mají smůlu. Další z argumentů pro jejich protiukrajinské nářky padá, už jim zbývá jen iracionální rusofilství.