.

. Zdroj: archiv

Vít Rakušan v pořadu Prostor X
Pivo
Je těžké nebrat si špatnou náladu křičící učitelky osobně
4
Fotogalerie

Čistka v právním řádu: Chystá se zrušení celibátu učitelek, daně z masa a zákazu pivních náhražek

Ministerstvo vnitra navrhlo zrušit tisíce právních předpisů, které jsou sice právně formálně platné, ale vzhledem k jejich obsahu a stáří se již neuplatňují nebo jsou nevymahatelné. Možná jste zaznamenali, že jedním z nich je zákon z dob první republiky o zrušení celibátu učitelek na školách. Dokážete si představit, že by v současné době stát nařizoval pedagogickým pracovníkům z jakýchkoliv důvodů žít v celibátu? 

V době liberální demokracie je to pro valnou většinu z nás něco nepředstavitelného. Ujišťuji vás, že i když bude tento zákon a ostatní navrhované právní předpisy zrušeny, učitelé se nemusí bát jeho znovuzavedení. Pojďme se podívat, jaké další právní kuriozity ministerstvo navrhuje zrušit.

Daň z masa

Není to tak úplně dávno, kdy se začaly ve veřejném prostoru objevovat informace o tom, že se nejeden členský stát Evropské unie chystá zavést daň z masa nebo alespoň poplatek za ekologickou udržitelnost masných výrobků. V České republice se někteří vládní představitelé i zákonodárci vyjádřili k tomuto tématu proti, věřím ale, že ekologičtí fanatici by rozhodně byli pro zavedení vysoké daně z masa. Podle nich se totiž jedná o komoditu poškozující nejenom životní prostředí, nýbrž i škodící zdraví. V našem právním řádu byla daňová povinnost vztahující se k porážce, dovozu či prodeji masa zakotvena již v roce 1920 zákonem o dani z masa. Jedná se sice o předpis, který již zrušilo obecné ustanovení, ale v právním řádu se dosud objevuje.

Zákaz pivních náhražek

Dalším z předpisů, který má být zrušen, je nařízení vlády republiky Československé o zákazu výroby pivní náhražky. Rakouský úřad pro výživu lidu vydal v roce 1919 nařízení, které umožňovalo výrobu pivní náhražky. Nařízením vlády republiky Československé pak začal platit zákaz uvádění těchto pivních náhražek na trh. Ministerstvo vnitra nyní navrhuje zrušit toto nařízení vlády. Milovníci piva se však i s ohledem na aktuálně platné právní předpisy (vyhlášky o požadavcích na nápoje, směrnice EU a další) nemusí o kvalitu svého oblíbeného alkoholického nápoje bát.

Celkem ministerstvo navrhlo zrušit 10 283 nadbytečných právních předpisů. Podle ministra vnitra Víta Rakušana tím má dojít ke zpřehlednění právního řádu, ke zlepšení fungování veřejné správy a posílení právní jistoty občanů. Poslanecká sněmovna se dne 25. 1. 2023 v rámci 1. čtení vyslovila pro přijetí návrhu zákona o zrušení výše zmíněných a dalších obsolentních právních předpisů a nyní je na řadě Ústavně-právní výbor, který má obsah návrhu zákona projednat a vyslovit se pro jeho přijetí či nepřijetí.

Osobně se domnívám, že rušení právních předpisů je zcela na místě, a to nejen ve vztahu k právním předpisům, jež se již nepoužívají. Český právní řád by si zasloužil v mnoha směrech zpřehlednit a zjednodušit. Typickým příkladem může být náš daňový systém, který je složitý pro občany, podnikatele a často i samotné odborníky. Zákonodárci sice dlouhodobě slibují transparentní a přehlednou právní úpravu, opak je však pravdou a sliby zůstávají dlouhodobě nenaplněny. Můžeme tak jenom doufat, že se do budoucna dočkáme srozumitelnějších zákonů nejen v daňové, ale i ostatních oblastech.

Autorka je právnička.