Ruský prezident Vladimir Putin v Bělorusku (19.12.2022)

Ruský prezident Vladimir Putin v Bělorusku (19.12.2022) Zdroj: Reuters

Karel Steigerwald: Lépe je v mylné naději sníti… Co nás čeká příští rok?

Co bude příští rok, by chtěl vědět každý, ale neví to nikdo. Budoucnost, i ta nejbližší, je vždy jen omyl proroků.

Nikdo v červnu roku 1914 neprorokoval vznik světové války. Sedmého srpna 1968 nikdo neříkal: za čtrnáct dní nás přepadnou Rusáci, ačkoliv poklopy tanků bouchaly už málem za Libercem. Věštci často prorokují i minulost, také špatně. Věštění je přesto oblíbená zábava a propuká zejména kolem Nového roku. Tak do toho.

Byly kdysi dvě republiky Čechů. Nejdřív první, svobodná, s vyspělým průmyslem a moderní kulturou, která obdivovala TGM, vzor demokracie. Po ní druhá, proti svobodě, s jazyky šovinismu, který si pletla s vlastenectvím. Moderní umění považovala za bahno Západu, Čapka za darebáka. Obě republiky měly totéž obyvatelstvo a od sebe je oddělovalo jen pár týdnů paniky. Přesto šlo o dvě zcela jiné republiky. Šly po řadě, jedna, pak druhá. Dnes je máme obě naráz, vedle sebe, v sobě. Tak to bude i příští rok.

Už Erben v Kytici

Budoucnost je špatná nebo dobrá nebo obojí, vždy jiná, než se čeká. Když je hodně proroctví, některá se náhodou strefí. Pak stoupne úcta k prorokům. Stává se to zřídka. Nic lepšího se o budoucnosti říci nedá. Už Erben básnil v Kytici: „... všeckoť ve světě jen na obrátku, a život lidský jako sen. Však lépe v mylné naději sníti, před sebou čirou temnotu, nežli budoucnost odhaliti, strašlivou poznati jistotu!“ To se týká i příštího roku. Očekávání jsou převážně chmurná, ale některá naopak nadějná. Vybrat si můžete, co chcete. To má budoucnost společné s minulostí, z té také vyčtete cokoliv, takže mít budoucnost možná ani žádná výhoda není.

Vynikající román

Něco snad jisté je. Že v roce 2023 nezačne světová válka. To bylo ale jisté před každou světovou válkou, než vypukla. Možná skončí hospodářská krize. Nebo se propadne do hlubin a skončí někdy jindy. Putin v roce 2023 nevyhraje válku. Neznamená to, že přestane válčit. Podle některých odborníků se rozpadne EU.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!