Senátorem v Pensylvánii byl zvolen demokratický kandidát John Fetterman.

Senátorem v Pensylvánii byl zvolen demokratický kandidát John Fetterman. Zdroj: Reuters

Demokratický senátor za americký stát Arizona Mark Kelly.
Volby v Pensylvánii (9.11.2022)
Volby v USA, (2022)
Volby v USA, (2022)
Volby v Pensylvánii (9.11.2022)
11
Fotogalerie

Velká americká remíza: Demokraté prezidenta Bidena nedostali až takový výprask, jaký se očekával

Rozdělená země volila a ukázala, že v ní dnes nemá navrch ani jeden z velkých politických táborů.

Na výsledky amerických voleb se nemůžeme dívat přes dvě velké iluze, které se kolem nich vytvořily.. První iluze panovala před volbami a obsahovala názor, že tzv. midterms dopadnou jako obvykle, kdy opakovaně přinášejí výprask aktuální prezidentově straně. Zastánci téhle iluze letos očekávali, že přijde velká červená vlna, pojmenovaná podle barvy amerických pravicových republikánů. Červená vlna jim měla přinést výraznou většinu v obou komorách amerického Kongresu a potrestat nepopulárního prezidenta Bidena a jeho demokraty. Tahle představa se opírala zejména o ekonomickou situaci, kdy se Spojené státy potýkají s vysokou inflací a nárůstem cen.

Druhá iluze začala panovat bezprostředně po zveřejnění prvních volebních výsledků, kdy se ukázalo, že republikánské zemětřesení se nekoná, a v mnoha médiích to vypadalo, jako by Bidenovi demokraté ve volbách triumfovali. Exprezident Donald Trump byl v tomhle příběhu vykreslen jako velký poražený a demokraté jako ti, kdo mají slavit.

Pravda je ale někde uprostřed. Republikáni nevyhráli tak moc, jak se čekalo, a demokraté neprohráli tak, jak jim hrozilo. Velká volební plichta v sobě ve skutečnosti pro obě strany obsahuje nadějné i varující prvky. Začněme těmi, které optimismem naplňují prezidentovy demokraty. Těm se každopádně podařilo v proběhlých volbách použít několik argumentů, jimiž se vyvinili ze složité ekonomické situace i ze skutečnosti, že většina Američanů hodnotí práci jejich prezidenta Joea Bidena v Bílém domě negativně.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!