Danuše Nerudová při rozhovoru pro Blesk.

Danuše Nerudová při rozhovoru pro Blesk. Zdroj: Blesk:MICHAL PROTIVANSKÝ / CZECH NEWS Michal Protivansky/CNC

Rektorka Mendelovy univerzity a ekonomka Danuše Nerudová v pořadu Prostor X
Danuše Nerudová v pořadu Prostor X
Předsedkyně Danuše Nerudová na jednání Komise pro spravedlivé důchody. (10. 1. 2020)
Experti a zákulisní hráči o volbách: Rýsuje se velká trojka! Jaké mají Babiš, Pavel a Nerudová slabiny?
4
Fotogalerie

Když se u nás chlapi poperou… Může uspět i Danuše Nerudová, Červená Karkulka české politiky

Skupina Kabát ve svém velkém hitu Pohoda kromě jiného zpívá: „Když se u nás chlapi poperou, tak jenom nožem anebo sekerou…“ Ano, další přímá prezidentská volba bude velkou řeží mezi některými mužskými kandidáty, z toho by ale mohla těžit brněnská ekonomka Danuše Nerudová (43), která si hraje na něco mezi slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou, spořádanou Červenou Karkulkou a s Neposkvrněným početím spojenou Pannou Marií.

Do prvního kola další přímé prezidentské volby zbývají v Česku už jen něco více než dva měsíce. Lze očekávat, že nejostřejší souboj, který bude provázet vzájemné napadání a podrazy, svedou dva bývalí členové totalitní komunistické strany, expremiér ve výslužbě Andrej Babiš a generál ve výslužbě Petr Pavel. Z toho by mohli těžit jiní zájemci o Pražský hrad, především Danuše Nerudová, která dnes patří podle průzkumů i sázkových kanceláří do nejsilnější trojky kandidátů. Na Nerudovou se totiž bude ostatním soupeřům utočit o něco hůře, protože to bude některými voliči bráno i jako útok na ženu, a to nemusí působit dobře. Toho by mohla brněnská ekonomka využít.       

V době, kdy se Česko i svět potýkají s vážnými ekonomickými problémy, je jasné, že někteří voliči také mohou vsadit na někoho, kdo je ekonomem, protože jsou přesvědčeni, že i prezident by mě přispět k vyřešení hodně složité situace s inflací, či vysokými cenami energií. Jeho pravomoci to sice umožňují jen omezeně, ale nějaké existují, jako třeba jmenování odborníků do vedení České národní banky.

Lidé, kteří se hospodářství věnují více odborněji než Nerudová, o ní ale říkají, že není „nejostřejší ekonomickou tužkou v penálu“. Třeba působení Nerudové v důchodové komisi pseudolevicové exministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové k žádnému smysluplnému výsledku nevedlo. Kandidátka Nerudová se ale bude samozřejmě snažit vždy vystupovat jako ekonomka, která věcem rozumí. Například když rozkliknete její stránku na internetu, hned na vás vyskočí podpis, který má všechny přesvědčit, že vzdělaností přímo srší – je tam napsáno prof. Ing. Danuše Nerudová, Ph.D. To připomíná stránku Institutu Václava Klause, kde má exprezident země téměř podobnou vizitku – prof. Ing. Václav Klaus, CSc. Možná tituly, v českém prostřední až nesmyslně oblíbené, někoho přesvědčí o kompetenci dotyčné osoby.

Kam přesně ovšem Danuši Nerudovou zařadit v politickém spektru, to už je složitější. Osciluje kolem středu a vyhýbá se extrémům. Mohla by proto vyhovovat části voličů koalice Spolu, ale i STANu a Pirátům. V druhém kole prezidentské volby, by ji mohla volit i část příznivců Andreje Babiše, pokud by bývalý premiér nepostoupil. No a také některé ženy, jen proto, že je žena. Ani to se nedá podceňovat. Je to pro Nerudovou určitá výhoda, protože volit Babiše proto, že je muž, je představa vskutku absurdní.   

Nesejít ze stezky

Nerudová by mohla zaujmou i mladší voliče, protože je jí 43 let, a to je oproti mnoha jiným kandidátům o hodně méně. Mohl by na to někdo vsadit, protože pohled na ztrápeného nemocného prezidenta Miloše Zemana může vyvolávat asociace, že země potřebuje někoho daleko mladšího a životem kypícího.

Kandidátka z Brna k tomu zvolila do kampaně i poměrně přiléhavé heslo: „Naděje na lepší časy“. Ano, za současné situace jsou slova naděje a lepší časy něčím, co by mohlo fungovat. Navíc ji to odlišuje od jejích největších soupeřů. Ani Andrej Babiš, ani Petr Pavel nedokázali při výběru heslu do kampaně potlačit své zduřelé mužské ego. Expremiér má: „Pomáhá lidem, proto Babiš“. A generál: „Vraťme Česku řád a klid“. Zatímco u obou je to bohapusté vychloubání, Nerudová jde na to o něco jemněji – naděje, lepší časy… Mužští kandidáti útočí direktivně, žena je citlivější.

Danuše Nerudová je hodně aktivní i na sociálních sítích. Využívá všechny a využívá je pro své účely dobře. Dá se říci, že je v tom moderní. Působí u toho také přirozeněji, protože každý ví, že Babiš si sítě sám nespravuje (jak kdysi přiznal neuměl psát ani na compu) a například kandidát cirkusácké SPD Jaroslav Bašta je v tomto směru úplně mimo (a mimo je i v jiných věcech).  

Ve známé pohádce Červená Karkulka se opakovaně objevuje morální odkaz, jak je pro hlavní postavu zásadní nesejít ze stezky. O to se vlastním způsobem snaží i Danuše Nerudová. Navíc se u toho někdy tváří jako Panenka Marie, s kterou je spojována nauka o Neposkvrněném početí. V našem případě o neposkvrněném početí první československé a české prezidentky. Spíše je to ale kalkul, který má napodobit slovenskou hlavu státu Zuzanu Čaputovou, která v roce 2019 nečekaně v přímé volbě své mužské kolegy naprosto rozprášila.

Někdy se to stává. „Když se chlapi poperou“, zvítězí žena.